Hoppa till huvudinnehåll

Libyen

Personal från Läkare Utan Gränser undersöker en man på förvaret Dahr-el-Jebel i Libyen.
Foto: Aurelie Baumel/Läkare Utan Gränser
I förvaret Dhar El-Jebel, i Libyens huvudstad Tripoli, behandlade vi huvudsakligen medicinska åkommor som uppkommit till följd av, eller förvärrats av, de svåra hygienförhållandena i förvaren.

Libyen

Fakta Libyen

  • Befolkning: 6,3 miljoner
  • Huvudstad: Tripoli
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 2011
  • Antal anställda 2020: 153

Libyen är splittrat av konflikt och strider pågår i flera delar av landet. Bristen på lag och ordning, ekonomisk kollaps och politiskt kaos har slagit hårt mot sjukvården i Libyen.

Enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR, finns det fler än 355 000 internflyktingar och nästan 50 000 registrerade flyktingar i landet. Det finns också ett stort antal migranter och gästarbetare som för en mycket osäker tillvaro.

Nästan alla män, kvinnor och barn som försöker korsa Medelhavet har passerat genom Libyen. Våra team ombord på sök- och räddningsfartygen tar del av fruktansvärda vittnesmål om våld och övergrepp i Libyen. Såväl säkerhetsstyrkor, miliser, smugglarnätverk och kriminella gäng utnyttjar de skyddslösa migranterna.

Vi driver mobila kliniker i förvar för migranter och flyktingar i och omkring Tripoli. De medicinska tillstånd teamen ser är nästan uteslutande kopplade till de fasaväckande förhållanden i de överbelagda förvaren – löss, skabb och loppor grasserar och många intagna lider av undernäring och blir sjuka av dåligt vatten.

Under 2020 och 2021 arbetade vi också med covid-19 i Libyen.

Läs mer om våra aktiviteter i Libyen på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida