Läkaren och kirurgen Johan von Schreeb har jobbat i flera stora naturkatastrofer. Varför gjorde den svårt skadade killen i jordbävningen på Haiti ett så djupt intryck? Och varför valde han att svika sitt eget barn i ett akutläge?
I vår podd berättar Johan också vad Vilda Västern har att göra med moral.
För 25 år sedan var Johan von Schreeb med om att grunda Läkare Utan Gränser i Sverige. Hans passion för humanitärt medicinskt arbete har hållit i sig genom åren, även om engagemanget haft ett pris. Som småbarnspappa åkte han på nolltid ut på akutuppdrag till krigsområden och katastrofer. När ebolaepidemin drabbade Västafrika bad hans vuxna dotter honom att stanna hemma, men han valde att ändå åka.
– Min dotter behövde mitt stöd i tillvaron. Genom att åka bröt jag förtroendet och prioriterade inte henne. Det var ett svårt övervägande och det har vi pratat om mycket. Det var utan tvivel ett svek, säger han.
Bland de otaliga patienter han mött under sina uppdrag minns han framför allt barnen.
– Barn är ju alltid speciella, framför allt om man har barn själv. Det blir på något sätt livet självt som symboliseras där. Barn kan ju börja leka under de mest absurda situationer. Trots att bomberna nästan regnar så kan de hålla på och spela fotboll. Men när det inte leker, då vet man att här är det illa. Det ser man ofta bland undernärda barn, säger Johan von Schreeb.
Lyssna på vår podcast här
Avsnitt
Avsnitt 35 Vittnesmål från Gaza
Kriget i Gaza har fått förödande konsekvenser för civilbefolkningen. I det här avsnittet berättar sjuksköterskan Fia Iveslätt om sitt arbete på plats inne i Gaza.
Avsnitt 34 Ett år av krig i Sudan — en glömd kris
Hanna Majanen, akutkoordinator, gästar podden Uppdrag Rädda liv för att prata om konflikten i Sudan. Varför görs det inte mer när de humanitära behoven är enorma?
Avsnitt 33 Barn — på liv och död
Hälften av dödsfallen bland barn under fem år sker de första dagarna efter födseln, men mycket kan göras med relativt enkla insatser. Barnläkaren Mats Blennow gästar.
Avsnitt 32 Klimatkrisens påverkan på människors hälsa
I det här poddavsnittet pratar vi om varför det behövs ett klimatperspektiv när vi bedriver sjukvård och på vilket sätt vår hälsa påverkas av ett förändrat klimat.
Avsnitt 31 Vittnesmål från Medelhavet - dödens hav
Centrala Medelhavet är den dödligaste migrationsrutten i världen. Janne Malmström berättar hur det är att arbeta med en räddningsinsats där liv och död går hand i hand.