Vad betyder triage och förkortningen WASH och varför är det viktigt under en pandemi som covid-19? Och vad betyder egentligen färgkoderna som används inom sjukvården?
Läkare Utan Gränser har projekt i drygt 70 länder världen över, och hittills rapporteras om coronautbrott i flertalet av de länderna vi arbetar i.
Sjuksköterskan Anna Blideman, som också arbetar som medicinsk rådgivare på Läkare Utan Gränser, berättar hur Läkare Utan Gränsers insatser mot covid-19 i världen ser ut i dagsläget och hur vår personal förbereder sig för större sjukdomsutbrott.
– Vanligtvis så har inte vi så många projekt i Europa, så på så sätt är det unikt. Men samtidigt så är ju vi vana vid att arbeta med sjukdomsutbrott och stötta den befintliga vården när den är överbelastad, berättar Anna i podden.
Dessutom delar hon med sig av sina egna erfarenheter av triage i fält.
Lyssna på vår podcast här
Avsnitt
Avsnitt 35 Vittnesmål från Gaza
Kriget i Gaza har fått förödande konsekvenser för civilbefolkningen. I det här avsnittet berättar sjuksköterskan Fia Iveslätt om sitt arbete på plats inne i Gaza.
Avsnitt 34 Ett år av krig i Sudan — en glömd kris
Hanna Majanen, akutkoordinator, gästar podden Uppdrag Rädda liv för att prata om konflikten i Sudan. Varför görs det inte mer när de humanitära behoven är enorma?
Avsnitt 33 Barn — på liv och död
Hälften av dödsfallen bland barn under fem år sker de första dagarna efter födseln, men mycket kan göras med relativt enkla insatser. Barnläkaren Mats Blennow gästar.
Avsnitt 32 Klimatkrisens påverkan på människors hälsa
I det här poddavsnittet pratar vi om varför det behövs ett klimatperspektiv när vi bedriver sjukvård och på vilket sätt vår hälsa påverkas av ett förändrat klimat.
Avsnitt 31 Vittnesmål från Medelhavet - dödens hav
Centrala Medelhavet är den dödligaste migrationsrutten i världen. Janne Malmström berättar hur det är att arbeta med en räddningsinsats där liv och död går hand i hand.