Hoppa till huvudinnehåll
Nattliga flygattacker i södra Beirut.
Foto: Läkare Utan Gränser
Nattliga flygattacker i södra Beirut. September 2024.

Libanon

Efter omfattande israeliska flygattacker mot flera områden i Libanon arbetar Läkare Utan Gränsers team intensivt för att tillgodose de eskalerande humanitära behoven.

Vad händer i Libanon nu?

Sjukhusen i Libanon är överbelastade. Skolor och andra platser att söka skydd på är överfulla. Över en miljon människor rapporteras för närvarande vara på flykt och söker skydd på andra platser i landet. De flesta är i akut behov av hjälp, eftersom de har flytt sina hem snabbt utan att få med sig nödvändiga ägodelar. 

Vi är djupt oroade över Israels bombningar i Libanon, som till stor del sker i tätbefolkade stadsområden. Många civila, inklusive barn, kvinnor och sjukvårdspersonal har dödats och skadats.  

Vi påminner alla parter om att civila och civil infrastruktur måste skyddas hela tiden. Skyddet av sjukvårdspersonal, sjukvårdsinrättningar och patienter måste också alltid garanteras. Därtill måste humanitära förnödenheter och hjälparbetare tillåtas att komma in och kunna nå behövande i hela landet. 

 

 

Vad gör Läkare Utan Gränser i Libanon?

  • Tio mobila sjukvårdsteam tillhandahåller primärvård och psykolgiskt stöd på kollektiva nödboenden för de behövande.
  • Vi distribuerar viktiga förnödenheter som madrasser, hygienpaket och vatten till nödboenden dit människor tagit sin tillflykt undan attackerna. Vi utvärderar behoven på andra platser för att kunna utöka stödet.
  • Vi driver stödlinjer som erbjuder psykologiskt stöd via telefon till de som drabbas av den eskalerande konflikten.
  • Vi utbildar vårdpersonal i traumavård och hantering av masskador.
  • Vi har donerat materiel och mediciner till sjukhus.
  • Vi fortsätter att ha ett nära samarbete med våra partners och sjukhusnätverk och erbjuder stöd där det är möjligt i takt med att situationen utvecklas.

 

en kvinna klädd i svart blir undersökt av en sjuksköterska
Foto: Antoni Lallican/Hans Lucas
Maryam har kommit till Läkare Utan Gränsers klinik på nödboendet Azarieh i Beirut på grund av magsmärtor.
en grupp barn står i ring runt ett bord där en man ger en pojke en ansiktsmålning
Foto: Antoni Lallican/Hans Lucas
En del av Läkare Utan Gränsers aktiviteter på nödboendet Azarieh är riktade till barn för deras psykiska hälsa.

På plats sedan 2008

Den ekonomiska krisen i Libanon har drabbat flyktingar och migrantarbetare som är bosatta i landet oproportionerligt hårt. Dessa grupper levde redan under svåra förhållanden och krisen har bara förvärrat deras sårbarhet. Trots ansträngningar från Libanons hälso- och sjukvårdsmyndigheter för att erbjuda vård till flyktingar finns betydande trösklar i form av avgifter för konsultationer, laboratorietester och läkemedel.

Läkare Utan Gränser har haft en kontinuerlig närvaro i Libanon sedan 2008 och säkerställer tillgång till kostnadsfri sjukvård för de mest utsatta grupperna, inklusive libanesiska medborgare, flyktingar och migrantarbetare. Vi har totalt sex primärvårdskliniker i norra och nordöstra delen av landet samt i Beirut, inklusive en förlossningsklinik på Rafik Hariri University Hospital i Beirut. Sjukvårdstjänsterna omfattar allt från stöd för reproduktiv hälsa och psykisk hälsa till behandling av icke-smittsamma sjukdomar och rutinmässiga vaccinationer för barn.

Läs mer om våra aktiviteter i Libanon på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.

 

Sidan uppdaterades 4 oktober 2024.

Libanon

Vårt arbete 2023

  • Rutinvaccinationer: 48 100
  • Patientbesök i öppenvård: 167 900
  • Antal anställda: 523
  • Första projekt:  1976