Hur är det att arbeta under ett stort sjukdomsutbrott och hur hanterar man moralisk stress? Det vet sjuksköterskan Anna Sjöblom.
Spridningen av det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, har i det närmaste lamslagit Sverige, och på kort tid har sjukvården tvingats ställa om på många sätt. Sjuksköterskan Anna Sjöblom, som arbetat under två ebolautbrott, vet hur det känns att göra tuffa prioriteringar. Men hur kan fälterfarenhet från Läkare Utan Gränser vara till nytta i dagens svenska sjukvård?
– När det är kris vill jag gärna hitta en roll och kunna göra någonting. Under den senaste månaden har jag haft kontakt med många som jobbat med Läkare Utan Gränser i fält som verkligen har kunnat få användning av den kunskapen här, berättar Anna.
Dessutom berättar Anna om en onlineutbildning för personal som arbetar med covid-19, som hon har varit med om att ta fram tillsammans med KI, och varför den är så viktig just nu.
Lyssna på vår podcast här
Avsnitt
Avsnitt 35 Vittnesmål från Gaza
Kriget i Gaza har fått förödande konsekvenser för civilbefolkningen. I det här avsnittet berättar sjuksköterskan Fia Iveslätt om sitt arbete på plats inne i Gaza.
Avsnitt 34 Ett år av krig i Sudan — en glömd kris
Hanna Majanen, akutkoordinator, gästar podden Uppdrag Rädda liv för att prata om konflikten i Sudan. Varför görs det inte mer när de humanitära behoven är enorma?
Avsnitt 33 Barn — på liv och död
Hälften av dödsfallen bland barn under fem år sker de första dagarna efter födseln, men mycket kan göras med relativt enkla insatser. Barnläkaren Mats Blennow gästar.
Avsnitt 32 Klimatkrisens påverkan på människors hälsa
I det här poddavsnittet pratar vi om varför det behövs ett klimatperspektiv när vi bedriver sjukvård och på vilket sätt vår hälsa påverkas av ett förändrat klimat.
Avsnitt 31 Vittnesmål från Medelhavet - dödens hav
Centrala Medelhavet är den dödligaste migrationsrutten i världen. Janne Malmström berättar hur det är att arbeta med en räddningsinsats där liv och död går hand i hand.