Hoppa till huvudinnehåll

”Om vi inte fanns där skulle barn och kvinnor dö”

Sjuksköterskan Kimberly Morris tittar till en nyfödd bebis på mödravårdssjukhuset i Khost, Afghanistan.
Foto: Elise Moulin/Läkare Utan Gränser
Sjuksköterskan Kimberly Morris tittar till en nyfödd bebis på mödravårdssjukhuset i Khost, Afghanistan. Bilden är från 2019.

Barnmorskan Astrid Börjesson är väldigt berörd av det som händer i Afghanistan just nu. Hon är dock glad att Läkare Utan Gränser kan fortsätta arbeta på mödravårdssjukhuset i Khost där hon arbetade i våras. Här berättar hon vad det betyder för kvinnorna i Afghanistan att de och deras barn kan få vård hos oss.

Det som sker i Afghanistan just nu gör mig ledsen, det påverkar mig. Jag har faktiskt drömt om det hela natten. Jag tänker på alla patienter och mina afghanska kollegor som är där och som har det så otryggt. 

Men det som känns bra att veta är att Läkare Utan Gränser hittills kunnat fortsätta verksamheten i flera olika områden i landet, även vid sjukhuset i Khost där jag jobbade i två månader i början av året som ansvarig för barnmorskorna. Hittills verkar arbetet kunna arbeta där relativt obehindrat. 

I Khost driver vi ett stort mödravårdssjukhus där över 1 000 barn föds i månaden. Att vi finns vid våra patienters sida betyder att vi räddar liv på kvinnor och barn varje dag. Läkare Utan Gränser ger förlossningsvård, gynekologisk vård och driver en avdelning för nyfödda. Det finns ingen annan vårdinrättning i närheten som kan ta hand om nyfödda barn vars hälsa påverkats efter till exempel en lång och svår förlossning. Många av dessa barn skulle antagligen dö om vi inte fanns där.

"Dessutom är Läkare Utan Gränser specialiserade på svåra förlossningar"

Men även för kvinnorna är Khostsjukhuset väldigt viktigt. Personalen på Khostsjukhuset assisterar vid ett stort antal förlossningar, de andra sjukhusen i området skulle inte klara av trycket utan vår närvaro. Dessutom är Läkare Utan Gränser specialiserade på svåra förlossningar. Till exempel bistår vi kvinnor som får komplikationer under förlossningen, behöver kejsarsnitt eller kvinnor med underliggande sjukdomar. Vi tar även hand om kvinnorna som har fött många barn, vilket är vanligt i Khost, eftersom de har en högre risk att få blödningar efter förlossningen.

Om alla dessa patienter inte hade haft möjlighet att söka vård hos Läkare Utan Gränser, finns det inte så många alternativ att få hjälp. Framför allt inte kostnadsfritt. Så jag hoppar verkligen att vi kan fortsätta arbetet på plats.

Jag hoppas också att alla mina afghanska kollegor har det bra och att de kan fortsätta arbeta under de svåra omständigheterna. De flesta av de som jobbar på sjukhuset är kvinnor, särskilt de som har direkt patientkontakt, det vill säga barnmorskor och läkare.

***

Läkare Utan Gränser har fem projekt i lika många provinser i Afghanistan, med fokus på akutinsatser samt barn- och mödravård. Arbetet fortsätter och vi anpassar aktiviteterna till krisens utveckling och rådande humanitära behov.