Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Barnmorskan Lena om aborter och naturkatastrofer

Publicerad 1 oktober 2019
Lena Granqvist och Björn på bokmässan i Göteborg
Barnmorskan Lena Granqvist och Björn Udd på Bokmässan i Göteborg
Foto: Sanna Gustafsson / Läkare Utan Gränser

Drygt en tredjedel av alla aborter i världen görs på ett osäkert sätt och varje år dör minst 22 000 kvinnor och flickor som en följd av det. I den här podden, som är inspelad live på bokmässan i Göteborg, talar barnmorskan Lena Granqvist om hur viktigt det är att erbjuda säkra aborter, eftersom många kvinnor och flickor kan vara i ett otroligt desperat läge. Lena berättar också om hur uppdraget fick ett abrupt slut då cyklonen Idai drog in över Moçambique, där hon jobbade.

Trots att Moçambique är ett av de få afrikanska länderna där abort är lagligt är det inte lätt att få tillgång till abort. Kvinnorna känner sig stigmatiserade och illa bemötta på vårdcentraler. Därför upplevde Lena att det var väldigt viktigt att vara på plats och erbjuda säkra aborter.

– Jag har sett situationer där kvinnor och flickor har varit fruktansvärt desperata. De vill gå i skolan, de vill utbilda sig, men en graviditet står i hinder för detta. Säkra aborter ger kvinnor rätt att välja och det skänker mig en otroligt stor tillfredsställelse att få vara en del av det, säger Lena.

Eftersom läget kan vara så desperat kan kvinnor utsätta sig för stora risker för att avbryta en graviditet.

– De tar till precis vad som helst, ibland med livet som insats. Många bor också så långt ute på landsbygden att de inte hinner till ett sjukhus om det uppstår blödningar eller infektioner, säger Lena.

Lena och Björn spelar in podden inför publik på bokmässan
Björn och Lena bandar in podden inför publik på Bokmässan.
Foto: Läkare Utan Gränser

Uppdraget i hamnstaden Beira fick ett dramatiskt slut då cyklonen Idai drog in över landet och orsakade stor förödelse. Lena och hennes familj evakuerades precis innan cyklonen kom, men de lokalt anställda i Lenas team blev kvar. Hon har ännu kontakt med dem och säger att de nu mår bra.

– De är så otroliga, jag har så mycket att lära av dem. De har tagit det så sunt och skakat av sig förödelsen. De har en enorm styrka inom sig, säger Lena.

VÅR PODDSERIE PÅ SVENSKA

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog, Sonja Leister och Björn Udd som jobbar på kontoret i Stockholm.

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare