Hoppa till huvudinnehåll
Narkosläkaren Henrik Jörnvall som medverkar i podden "Uppdrag: Rädda liv".
Publicerad 11 maj 2020

Covid-19, fältsjukhuset i Stockholm

Foto: Läkare Utan Gränser
Narkosläkaren Henrik Jörnvall berättar för Catinka Agneskog om sitt arbete med sjukhuset på Stockholmsmässan.

Nio personer med ett mål – att ordna fram 200 intensivvårdsplatser i Stockholm på tio dagar. Det låter som ett omöjligt uppdrag. Och visst erkänner narkosläkaren Henrik Jörnvall, ansvarig för uppdraget, att han var nervös. 


– Jag vet inte om de förstod hur rädd jag var. Det var ju, och är, ett katastrofscenario där vi hade långt större behov. Och där skulle jag vara ansvarig, från att vara en myra på golvet. Men de jag pratade med sa att om någon kan göra det, så kan du, berättar Henrik i podden ”Uppdrag: Rädda liv”.

Det är början av mars, coronapandemin börjar ta fart i Sverige och i Stockholm rustar sjukvården för ett enormt pressat läge. Narkosläkaren Henrik får då i uppdrag att upprätta fler intensivvårdsplatser för att klara av situationen. På en whiteboardtavla står flera förslag uppskrivna. I rummet finns nio personer, fyra av dem, inklusive Henrik själv, har någon gång jobbat för Läkare Utan Gränser i olika humanitära insatser. De listar fördelar och nackdelar på varsin sida av tavlan. Men Henrik har redan från början en speciell plats i åtanke. Nu handlar det bara om att snabbt få alla pusselbitar att falla på plats.

– Vi har varit med om något unikt, berättar han vidare. 

Något riktigt fältsjukhus i rätta ordets bemärkelse blev det nog inte, men hur gick det till när man byggde ett fullt fungerande sjukhus i en mässhall på drygt två veckor? Vilken nytta hade Henrik av sina tidigare uppdrag i världen med Läkare Utan Gränser och blev det egentligen någon "fältfeeling" i gänget?

Lyssna på vår podcast här