Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Personalchefen Hanna om kriser och kulturkrockar

Publicerad 28 december 2018
Personalchefen Hanna Broberg pratar med Alexander Uggla om hur man leder en humanitär akutinsats och hur hjälparbete påverkar ens familjeliv och relationer.
Foto: Läkare Utan Gränser

HR-chefen Hanna Broberg ingår i vår akutpool och arbetade senast bland rohingyaflyktingar i Bangladesh. Hur leder man internationella hjälparbetare genom kulturkrockar och trötthet? Och går det att hitta kärleken som humanitär globetrotter?

Hanna Broberg är marknadsekonom och har de senaste 16 åren jobbat för Läkare Utan Gränser, både på kontoret i Stockholm och i fält. Som personalchef för insatsen i Cox’s Bazar i Bangladesh hösten 2018 ansvarade hon för sina medarbetares välbefinnande och tillämpningen av HR-policyn.

Med personal från världens alla hörn uppstår det lätt missförstånd kring folks sätt att reagera, kommunicera och leda. Med workshopar och personliga samtal arbetar hon med att överbrygga kulturella skillnader.

– Jag bjuder på mig själv och säger till exempel att vi nordbor upplevs som lite tråkiga, strikta och trista. Jag hade en bra relation med min italienska chef, så jag hängde ut honom lite och sa att när han beter sig på det här sättet så tycker jag som stel nordbo att han är jättekonstig. Och att han förmodligen tycker att jag är jättemärklig då jag agerar på ett annat sätt, säger Hanna.

– Samtidigt har jag lärt mig att folk i grund och botten är exakt likadana. Människor blir ledsna, upprörda och arga av precis samma saker, men det tar sig uttryck på olika sätt. Beroende på kulturen och var man kommer ifrån så adresserar man det på olika sätt. Men alla vill bli behandlade med respekt, berättar Hanna i podden.

VÅR PODDSERIE PÅ SVENSKA

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog, Sonja Leister och Alexander Uggla som jobbar på kontoret i Stockholm.

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare