Den syriska regeringens militäroffensiv i södra Idlib fortsätter och förvärrar den redan kritiska situationen för befolkningen i nordvästra Syrien. Inom loppet av tre månader har nästan 700 000 personer flytt undan granateld, flygbombningar och markoffensiver. Av dessa tvingades 150 000 på flykt enbart under de sista två veckorna i januari.
Samtidigt som alla dessa människor befinner sig mellan den stängda turkiska gränsen och frontlinjen som kommer allt närmare, är majoriteten av de cirka tre miljoner som lever i nordvästra Syrien redan extremt utsatta. De har varit tvungna att fly för livet och kämpat för att över huvud taget hitta ett tält i de överfyllda lägren. Dessutom måste de leva med alla konsekvenser av konflikten. Till exempel har tillgången till sjukvård begränsats i takt med att frontlinjen fortsätter att flytta fram och tillbaka och antalet skadade ökar.
– Under bara några få månader har ett stort antal sjukhus i nordvästra Syrien träffats och blivit antingen delvis eller helt förstörda, förklarar Cristian Reynders, vår projektkoordinator i norra Idlib.
– Konkret innebär det att skadade får det allt svårare att ta sig till en sjukvårdsinrättning. Om de måste resa längre för att få vård ökar risken att deras skador förvärras eller att de inte överlever.
De senaste veckorna har vi ökat vårt stöd till flera sjukhus nära frontlinjen, bland annat med utrustning för första hjälpen och akutkirurgi. Maraat al Numansjukhuset, ett av de största sjukhusen i södra Idlibområdet, tvingades nyligen stänga ner på grund av bombningarna. Så sent som den 29 januari stormade en beväpnad oppositionsgrupp in på Idlibs centrala sjukhus, ett av de andra stora sjukhusen i området som vi nyligen levererat stöd till. De första timmarna ockuperade de sjukhuset av militära skäl, trots protester från den medicinska personalen. Vid midnatt samma kväll träffades Arihasjukhuset av flera flygattacker som ledde till att en större del av sjukhuset och lagerlokalerna förstördes. Merparten av sjukhusets mediciner, förnödenheter, bränsle och apotek förstördes samtidigt som dussintals skadade strömmade in till sjukhuset för vård och behandling.
Allt detta inträffar samtidigt som behovet av livräddande medicinsk vård i Idlib är som störst. Vi fördömer starkt denna förstörelse och användandet av sjukvårdsinrättningar för militära medel vilket är ett tydligt övertramp av internationell humanitär rätt. Sjukhusen tvingas inte bara att stänga, utan sjukvårdssystemet är också konstant under hot från luft- eller markangrepp.
– Den medicinska och humanitära situationen är verkligen hemsk. Bombningarna av sjukhus i området sker nu dagligen. Mitt sjukhus står fortfarande upp, men bara under de senaste veckorna har fem andra sjukhus blivit så förstörda att de måste stängas ner, säger en läkare som ansvarar för en av de sjukvårdsinrättningar som vi stöttar.
– Vi är helt överväldigade av antalet patienter som kommer hit och som normalt hade fått vård på de andra sjukhusen. Personalen känner verkligen trycket, både fysiskt på grund av antalet patienter och även psykiskt. Vi jobbar utan pauser till sent på natten för att kunna ta hand om alla patienter. Samtidigt ser vi hur våra förråd sinar och vet inte om vi kommer få tag på mer. Vi är också hela tiden rädda för att vårt sjukhus blir det nästa på listan över de som träffas i en attack.
För att kunna ge stöd till andra sjukvårdsinrättningar under de kommande veckorna har Läkare Utan Gränser lagt upp ett medicinskt akutlager som räcker till 50 kirurgiska ingrepp, vård av 300 akutfall och 1000 patientbesök. Samtidigt fortsätter vi att bedöma situationen i norra Idlib där tiotusentals människor har tvingats fly och lever under hemska förhållanden.
– Det är som en mänsklig tsunami, säger chefen för sjukhuset. De senaste dagarna har vi sett tiotusentals människor hopträngda i bilar på väg norrut mot den turkiska gränsen. Just nu tar det tre timmar att köra 30 kilometer eftersom vägarna är överfulla. För den medicinska personalen är beslutet om de ska fly eller inte ännu svårare: stannar de kvar och vårdar de sjuka och skadade eller ska de också fly? Min familj lämnade området för några dagar sedan men jag bestämde mig för att stanna. Men jag har inte hört från dem sedan dess och jag är väldigt orolig. Det finns inget alternativ som är bra just nu.
Läkare Utan Gränser har utökat stödet till familjer på flykt med vatten och grundläggande förnödenheter. Men behoven är enorma och ökar hela tiden.