En tyst tsunami. Så har antibiotikaresistens beskrivits av forskare. Varför och på vilket sätt berättar sjuksköterskan Anna Sjöblom. Och vad har antibiotikaresistens egentligen för likheter med klimathotet?
För 20 år sedan tilldelades Läkare Utan Gränser Nobels fredspris. För prispengarna startade vi Accesskampanjen för allas rätt till livräddande läkemedel. I det här avsnittet av ”Uppdrag: Rädda liv” pratar vi med sjuksköterskan Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränsers kontor i Stockholm, hur Accesskampanjen arbetar med antibiotikaresistens.
– Alla kan drabbas. Men om du är ett förtidigt nyfött barn, och du redan är skör, då kan man dö i en infektion ganska lätt. Du har också ganska liten marginal att ställa om behandlingen och anpassa den. Vi har alla en anledning att oroas av den här problematiken, men ju mindre tillgång till sjukvård du har, desto hårdare kommer du att slås av en resistent infektion, säger Anna i podden.
Dessutom kommer vi att beröra ämnen som skillnaden mellan virusinfektioner och bakteriella infektioner, läkemedelsindustrin och penicillinets uppfinnare Alexander Fleming. För allt detta har med antibiotikaresistens att göra.
Slutligen ber vi Anna sia om framtiden, och hur stor risken är att mänskligheten dör ut på grund av resistenta bakterier.
Lyssna på vår podcast här
Avsnitt
Avsnitt 32 Klimatkrisens påverkan på människors hälsa
I det här poddavsnittet pratar vi om varför det behövs ett klimatperspektiv när vi bedriver sjukvård och på vilket sätt vår hälsa påverkas av ett förändrat klimat.
Avsnitt 31 Vittnesmål från Medelhavet - dödens hav
Centrala Medelhavet är den dödligaste migrationsrutten i världen. Janne Malmström berättar hur det är att arbeta med en räddningsinsats där liv och död går hand i hand.
Avsnitt 30 Sjukdomarna den rika världen glömde
Känner du till noma? Om inte är du inte ensam. Vi pratar försummade tropiska sjukdomar och gästas av nomaöverlevaren Mulikat Okanlawon från Nigeria.
Avsnitt 29 Sexuellt våld i Centralafrikanska republiken
Invånarna i Centralafrikanska republiken har drabbats hårt av våldet. Sjuksköterskan Anna Blideman berättar om sitt arbete med sexuellt våld i landet.
Avsnitt 28 Var går gränsen? Om undernäring och svält
Just nu väller det in rapporter om matbrist och hungersnöd från flera håll i världen. Men vad är egentligen undernäring och hur behandlar man det på bästa sätt?