Hoppa till huvudinnehåll
En kvinna i labbrock inspekterar ett provrör
Publicerad 13 juni 2024

Från galen idé till minskad antibiotikaresistens

Foto: Paul Odongo
Att tyda provsvar är viktigt för att ge rätt antibiotika. Här May Atieno i Homa Bay, Kenya.

Antibiotika används ofta fel när det inte finns diagnostik eller utbildad personal. Nu kan fler få rätt diagnos tack vare en uppfinning av vår mikrobiolog Nada Malou och ett stipendium från Google.

Idén kom till Nada Malou när hon under 2016 arbetade för Läkare Utan Gränser i kuststaden Aden i Jemen. Inbördeskriget hade redan då härjat i flera år och många patienter hade allvarliga krigsskador.

– Bakterier tar sig lätt in i den typ av sår man får från exempelvis granatsplitter eller av att ha klivit på en mina. Så många av våra patienter i Jemen hade sår som var infekterade med bakterier som var resistenta mot flera typer av antibiotika, säger Nada.

"Det är livsviktigt att kunna avgöra vilken antibiotika patienten behöver för att undvika att resistens utvecklas" 


Nada Malou, uppfinnare av Antibiogo

En kvinna står i en talarstol på en konferens.

I ett sådant läge är det livsviktigt att kunna avgöra vilken antibiotika man ska sätta in, eftersom flera sorter kommer att vara ineffektiva och driva på resistensutveckling hos patienten, som också riskerar att smitta andra.

Redan i dag orsakar infektioner av resistenta mikroorganismer runt 700 000 dödsfall om året och världshälsoorganisationen WHO befarar att de kommer utgöra den främsta dödsorsaken av alla 2050.

Nada var med och startade ett laboratorium i anslutning till Läkare Utan Gränsers sjukhus i Aden för att möjliggöra provtagning och analyser.

– Men vi kunde inte hitta en mikrobiolog för att tyda provsvaren. Det råder en enorm brist på mikrobiologer i fattiga och krigsdrabbade länder. Allt hängde på att jag skulle validera provsvaren på distans, vilket ju såklart inte var hållbart.

Stipendium från Google

En idé började ta form inom Nada om att uppfinna något som kunde hjälpa icke-specialiserad personal att tyda provsvar inför antibiotikaförskrivning.

– Jag såg framför mig en applikation till telefonen där man fotar av provsvaret och appen sedan vägleder förskrivningen, säger Nada.

En flicka i sjukhuskläder ligger på en operationsbädd
Foto: Nava Jamshidi
Krigsskador blir lätt infekterade av resistenta bakterier. Hadia skadades av granatsplitter och förbereds för operation på vårt sjukhus i Kunduz i Afghanistan.
En kvinna sitter vid ett mikroskop och tyder ett provsvar.
Foto: Marion Molinari
I Kongo-Kinshasa är bristen på mikrobiologer stor. Med Antibiogo kan även andra yrkesgrupper tyda provsvar. Här labbteknikern Modestine Musaada.
Två personer i sjukhuskläder tittar på en mobilskärm tillsammans
Foto: Läkare Utan Gränser
Nada Malou går igenom Antibiogo med labbteknikern Agnès Mbuyu Dimanyayi i Kongo-Kinshasa. Appen är baserad på AI och fungerar som ett läroverktyg.

Så fort Nada kom hem från Jemen tog hon kontakt med Läkare Utan Gränsers innovationsenhet i Paris. De nappade idén, som fick namnet Antibiogo, och de närmsta åren ägnades åt att utveckla embryot till ett färdigt projektförslag.

 Under 2019 vann idén tävlingen Google AI Impact Challenge, vilket drastiskt förändrade utsikterna.

– Nu hade vi plötsligt en stor stipendiesumma i ryggen och en grupp ingenjörer som hjälpte oss att utveckla appen. Vi var tidiga med att integrera AI i funktionerna, säger Nada.

Under 2022 började Antibiogo testas i Läkare Utan Gränsers projekt i Mali, Jemen och Kongo-Kinshasa.

– Appen bygger på ett samspel med användaren. Den fungerar som bollplank och ställer frågor så att du lär dig mer. Den tolkar resultaten och informerar om fler tester behövs. Appen skickar även direktmeddelanden till läkarna för att underlätta behandlingen, berättar Nada.

Rullas ut på bred front

Antibiogo är nu CE-märkt, vilket är en stämpel utfärdad av EU på att en produkt uppfyller krav inom miljö, hälsa och säkerhet, och har under 2023 rullats ut även inom den offentliga vården, exempelvis i Mali, Kamerun och Elfenbenskusten. Fler länder är planerade för 2024.

– Vi fortsätter att utveckla nya funktioner till appen, i samarbete med Google Fellows-programmet. Vårt mål är att Antibiogo under 2024 ska lanseras på Playstore och därmed gå att ladda ned för vilket laboratorium som helst i världen. På så sätt kan appen fungera både som ett diagnostiskt test och ett läroverktyg på bred front i länder där det råder brist på mikrobiologer, säger Nada.

Var med och bidra till livräddande innovationer
Ge en gåva

Hon hoppas att uppmärksamheten som Antibiogo får ska sätta ljus på de problem som omgärdar diagnostikfältet och bidra till att fler medicinska produkter utvecklas med låginkomstländer i åtanke.

– Därför hoppas jag att fler inom Läkare Utan Gränser vågar ta vidare sina idéer – hur galna de än må verka. Vi är på plats och ser hur verkligheten ser ut på ställen där få andra aktörer är, så vår input till nya medicinska lösningar behövs verkligen.