Hoppa till huvudinnehåll

Vårt räddningsarbete hotat – vi behöver ditt stöd!

Publicerad 1 oktober 2018
Foto: Maud Veith/SOS Méditeranée
Skriv under vår namninsamling så att vi kan fortsätta rädda liv på Medelhavet.

Läget är kritiskt. Räddningsfartyget Aquarius tvingas avbryta sitt arbete på Medelhavet samtidigt som flyende människor fortsätter att drunkna. Höj din röst för hjälparbete och delta i vår namninsamling, så vi kan fortsätta rädda liv till sjöss.

När räddningsfartyget Aquarius, som vi driver tillsammans med organisationen SOS Mediterranée, når hamnen i Marseille nu i veckan kommer fartygets panamanska flagga att halas ned – av politiska skäl. Den italienska regeringen har efter påtryckningar fått Panama, där Aquarius är registrerad, att dra tillbaka registreringen. Därmed stoppas det sista räddningsfartyget som drivs av en hjälporganisation på centrala Medelhavet. Hittills har Aquarius räddat 29 523 liv i fler än 230 räddningsinsatser.

I år har fler än 1 250 personer drunknat när de försökt ta sig över centrala Medelhavet. Rutten har blivit allt farligare. De som försöker ta sig över Medelhavet idag löper tre gånger större risk att drunkna än 2015.

Samtidigt är situationen i Libyen fortsatt mycket farlig för flyktingar och migranter. För många av dem är den livsfarliga vägen över havet det enda sättet att ta sig därifrån. Utan räddningsfartyg på plats riskerar hundratals män, kvinnor och barn att dö till havs.

SKRIV PÅ VÅR NAMNINSAMLING HÄR

För att fartyget ska kunna fortsätta sitt livsviktiga arbete måste fartyget få en annan flagg att segla under. Humanitär hjälp till havs behövs mer än någonsin och att undsätta människor i sjönöd är fortfarande en skyldighet, såväl juridiskt som moraliskt. Skriv under vår internationella namninsamling för att sätta press på EU-ländernas regeringar. Aquarius måste fortsätta rädda liv och för det behövs en ny flagga omedelbart!

Vårt mål är detsamma som då vi började med våra räddningsinsatser 2015: att förhindra att kvinnor, män och barn drunknar och att ta dem till en säker plats där såväl deras grundläggande behov som deras rättigheter tillgodoses