I veckan började vi, tillsammans med lokala myndigheter, arbeta i hamnstaden Tamatave på Madagaskars östkust för att hantera det pågående utbrottet av pest. En av de som insjuknat är den 33-åriga läkaren Innocente.
– Jag var väldigt trött i flera dagar och hade huvudvärk och ont i bröstet. Efter ett tag började jag spotta blod, då blev jag orolig. Eftersom jag vet vad lungpest är, åkte jag till sjukhuset i Tamatave för att ta några tester. Det bekräftade mina misstankar. Min familj fick panik, berättar Innocente, läkare i Madagaskar.
Just nu har vi internationell personal på plats för att bistå Madagaskars hälsomyndigheter med att behandla patienter som är inlagda på sjukhuset i Tamatave. Ett center, speciellt anpassat till situationen, byggdes tidigare i veckan utanför stadens sjukhus av flera internationella aktörer, bland dem Läkare Utan Gränser.
”Det var många patienter”
–Vi förstår att pest kan vara en skrämmande sjukdom. Men med en snabb insats på plats kan man minska antalet dödsfall drastiskt och få stopp på utbrottet, säger Luca Fontana, vatten- och sanitetexpert på Läkare Utan Gränser. Lungpest går att behandla och patienter har alla förutsättningar att blir friska om behandlingen påbörjas i tid. Dessutom kan personer i riskzonen ta profylaktiska behandlingar för att förhindra att de blir sjuka. Därför inledde vi konkreta åtgärder så fort myndigheterna i Madagaskar efterfrågade stöd i Tamatave.
Innocente fick hjälp i det center där vi arbetar.
Innocente. Foto: Celine Ronquetti/Läkare Utan Gränser.
–När jag kände mig bättre började jag hjälpa den medicinska personalen här trots att jag fortfarande inte hade återhämtat mig helt och hållet. Det var många patienter, säger hon.
Vår personal hjälper också de lokala myndigheterna att förbättra mottagningssystemet för patienter för att snabbt identifiera och isolera smittade samt att koordinera ambulanssystemet i Tamatave. Våra vatten- och sanitetsspecialister arbetar också, tillsammans med lokala team, med att se till så att god hygien hålls både på sjukhuset och i samhället för att minska risken för att pesten sprids.
Högsta antalen sjuka i landet
I hamnstaden Tamatave, också känd som Toamasina, bor cirka 300 000 människor. Där är finns de högsta antalen sjuka i landet med 261 fall och tio dödsfall sedan utbrottets början. Medan böldpest sprids via infekterade loppor från vanliga däggdjur, överförs lungpest från människa till människa. I Madagaskar rapporteras varje år fall av böldpest på högländerna, där sjukdomen sprids av råttor, men i Tamatave finns inga djur som är bärare av böldpest och inga andra fall av pest har rapporterats de senaste åren.
Trots att Innocente nu är frisk vågar hon inte åka hem, eftersom hennes familj fortfarande är oroliga för smittorisken.
– Jag vet inte om min familj är redo att låta mig komma hem. De säger att de är det, men jag kan känna att de fortfarande är rädda för mig. Så jag håller mig borta och lämnar dem i fred. Men jag känner mig positiv. Det är ingen hemlighet, jag hade pesten och jag blev botad, säger hon.
Mellan 1 augusti och 17 oktober har Madagaskar enligt officiella uppgifter registrerat 695 fall av lungpest och 89 dödsfall.