Hoppa till huvudinnehåll

Jordanien måste öppna gränsen för krigsskadade syrier

Publicerad 21 juli 2016
Foto: Denis Bosnic
Salam skadades av en bomb när hon plockade oliver med sin familj i Syrien.

Vi kräver att krigsskadade syrier ska få korsa gränsen till Jordanien. Gränsen mellan länderna har varit stängd sedan en självmordsattack i juni. Vår nyöppnade kirurgiska avdelning i Jordanien står tom då syriska patienter stoppas vid gränsen.

Våra team har inte tagit emot några krigsskadade syrier på det statliga jordanska sjukhuset i Ramtha, fem kilometer från den syriska gränsen, sedan den 21 juni. Då inträffade en självmordsattack som dödade sju jordanska soldater och ledde till ett beslut om att stänga gränsen.

– Stängningen innebär att konfliktens allra mest utsatta offer, de svårt skadade, inte har en chans att överleva. Om de inte kan ta sig till Jordanien får de inte den livräddande vård som de så desperat behöver, säger Luis Eguiluz, vår landsansvarige i Jordanien.

Vi öppnade en ny avdelning i Ramtha då allt fler personer med extremt svåra trauman kom till sjukhuset efter upptrappade strider i södra Syrien. På avdelningen ska patienterna få livräddande kirurgisk vård och rehabilitering efter operationerna.

Över 1 000 patienter har vårdats

Sedan projektet i Ramtha startade i september 2013 i nära samarbete med jordanska myndigheter har vi vårdat över 1 000 syriska patienter – 23 procent kvinnor och 36 procent barn. De medicinska teamen har gjort fler än 800 större kirurgiska ingrepp. Avdelningen erbjuder även vård till lokalbefolkningen i Ramtha.

Att skadade syrier inte får ta sig över den nordliga jordanska gränsen är oroväckande, speciellt då det syriska sjukvårdssystemet fallit samman bit för bit under fem år av krig.

– Vi vädjar till myndigheterna att vara solidariska med de krigsskadade, på samma sätt som deras solidaritet tidigare har räddat livet på så många syriska barn, kvinnor och män, säger Eguiluz.

Sedan den syriska konfliktens början har fler än fyra miljoner syrier sökt skydd i Syriens grannländer däribland Jordanien. Läkare Utan Gränser har arbetat i Jordanien sedan augusti 2006 då ett projekt för rekonstruktiv kirurgi startade i huvudstaden Amman. Sedan 2013 har organisationen drivit ett projekt för akut traumakirurgi på sjukhuset i Ramtha. Dessutom driver organisationen ett sjukhus för mödrar och barn samt två projekt för vård av icke-smittsamma sjukdomar i Irbid och Ramtha för att stödja syriska flyktingar och utsatta jordanier.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare