Hoppa till huvudinnehåll

Reproduktiv hälsa i Filippinerna

Några flickor undersöks innan de får HPV-vaccin på en av våra kliniker i Manilla, Filippinerna.
Foto: Hanna Reyes Morales

Fakta Filippinerna 

  • Befolkning: 106,6 miljoner
  • Huvudstad: Manila
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1987
  • Antal anställda 2018: 39

I Filippinerna arbetar Läkare Utan Gränser framför allt med att ge invånare bättre tillgång till reproduktiv hälsa. Det gäller inte minst slumområden i huvudstaden Manila. Vi hjälper också personer som återvänt efter stridigheter i Mindanao i södra Filippinerna.

Under 2018 fortsatte vi att i samarbete med en lokal organisation ge omfattande vård i slumområdena San Andres och Tondo. Vårt arbete där är särskilt inriktat på unga kvinnor eftersom de är mest sårbara och har stort behov av vårdinsatser.

Vi erbjuder familjeplanering, vård före och efter förlossning, behandling av sexuellt överförda infektioner och av livmoderhalscancer. Trots att personer som utsatts för sexuellt våld blir stigmatiserade har vi sett en stadig ökning av antalet personer som kommer till vår klinik för behandling. Våra team har dessutom en mobil klinik som fyra gånger i veckan besöker slummen för att nå ut till patienter som har svårt att ta sig till vår fasta klinik.

I Manila hade våra team under året närmare 12 400 möten för familjeplanering och de screenade drygt 3 600 kvinnor för livmoderhalscancer.

Under 2018 hade vi ett team i Marawi, huvudort i den autonoma regionen Muslimska Mindanao och där det ofta skett konfrontationer mellan olika grupper. 2017 pågick stridigheter under fem månader och mer än 70 procent av stadens vårdinrättningar förstördes. Cirka 200 000 människor blev därmed utan vård. 2018 genomförde vi en vaccinationskampanj mot mässling. I det fortsatta arbetet fokuserade vi på att ordna med tillgång till rent vatten och sanitet. I oktober började vi stötta en öppenvårdsavdelning och en akutmottagning vid en av de få vårdcentraler som finns kvar i Marawi.

Läkare Utan Gränser har arbetat på Filippinerna sedan 1987.

2018 i siffror:

  • 16 900 patientbesök inom öppenvård
  • 1 330 prenatalkonsultationer

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2018. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 15 november 2019.
 

Det här arbetar vi med i Filippinerna

Relaterade nyheter