Hoppa till huvudinnehåll

Reproduktiv hälsa i Filippinerna

Några flickor undersöks innan de får HPV-vaccin på en av våra kliniker i Manilla, Filippinerna.
Foto: Hanna Reyes Morales

Fakta Filippinerna 

  • Befolkning: 103,3 miljoner
  • Huvudstad: Manila
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1987
  • Antal anställda 2017: 25

På Filippinerna har vi inriktat arbetet på att förbättra tillgången på sexuell och reproduktiv hälsovård i slummen i huvudstaden Manila. I samband med våldsamheter i landets södra delar i juni 2017 gjorde vi akuta insatser för de över 370 000 tvångsförflyttade i området.

Sedan 2016 har Läkare Utan Gränser i samarbete med en lokal organisation, Likhaan, erbjudit sexuell och reproduktiv hälsovård i Tondo och San Andres, två tätbefolkade, fattiga distrikt i Manila. Under 2017 har Läkare Utan Gränser och Likhaan flyttat till en större klinik i Tondo och tagit emot i genomsnitt 1 380 besök per månad vid de två mottagningarna. Kliniken erbjuder familjeplanering, tar hand om personer som utsatts för sexuellt våld och genomför också screening och behandling av livmoderhalscancer. I samarbete med de lokala hälsomyndigheterna i Likhaan och Manila har vi vaccinerat över 23 000 flickor mot humant papillomvirus (HPV), som kan orsaka livmoderhalscancer.

Sedan juni 2017 har Läkare Utan Gränser erbjudit psykologisk akutvård samt gjort insatser inom vatten och sanitet för personer som flytt från konflikten mellan filippinska armén och två pro-islamistiska grupper – Maute och Abu Sayyaf – i staden Marawi i regionen Mindanao. Fler än 370 000 personer var tvungna att fly från Marawi och dess omgivningar.

Läkare Utan Gränser har gett psykologisk akutvård till fler än 11 500 personer samt distribuerat 1 500 hygienkit. När belägringen av Marawi upphörde i slutet av oktober stannade Läkare Utan Gränser i området för att stödja internflyktingar och återvändande personer.

2017 i siffror:

  • 23 000 vaccinationer mot HPV
  • 11 500 personer har fått psykologisk akutvård

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 15 november 2018.
 

Det här arbetar vi med i Filippinerna

Relaterade nyheter