Hoppa till huvudinnehåll

Vård till flyktingar och migranter i Italien

Tina, barnmorska för Läkare Utan Gränser, undersöker lille Joud, 6 månader, i Ventimiglia i norra Italien.
Foto: Guiseppe la Rosa / Läkare Utan Gränser

Fakta Italien

  • Befolkning: 60,6 miljoner
  • Huvudstad: Rom
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1999
  • Antal anställda 2018: 79

Trots att det var betydligt färre flyktingar som 2018 nådde italienska kusten var det ändå mer än 20 000. Många av dem var traumatiserade efter att ha korsat Medelhavet och då de tidigare hållits fångna i Libyen.

Medan italienska myndigheter vidtog allt fler åtgärder för att få slut på sök- och räddningsaktioner har Läkare Utan Gränser fortsatt att ge migranter och flyktingar medicinsk hjälp och psykologstöd. Dessa insatser gäller också specialistvård av dem som utsatts för tortyr.

Våra team erbjöd första hjälpen åt dem som behövde psykologstöd och som landstigit i södra Italien. Vi drev också en klinik i Catania för patienter som skrivits ut från sjukhus på Sicilien. Då antalet nyanlända minskat stängde vi kliniken i slutet av året. Våra psykologer stöttade också asylsökande på flera mottagningscenter i Trapani-provinsen, men enligt planerna lämnade vi över dessa aktiviteter i slutet av året.

Vi hade mobila kliniker i området nära Rom där migranter var tillfälligt boende och ofta under bedrövliga förhållanden. Tillsammans med ett nätverk av civila organisationer och volontärer hade våra team nästan 1 700 patientbesök och gav också psykologhjälp. Vi erbjöd ensamkommande minderåriga psykosocialt stöd på några mottagningscenter i Rom.

För tredje året i följd driver vi ett center i Rom för att hjälpa personer som utsatts för tortyr och misshandel för att få dessa att må bättre. Vi har centret tillsammans med en lokal organisation – Läkare mot tortyr – och ASGI (Föreningen för juridiska studier och invandring). De som upplevt tortyr kan här få medicinsk vård, psykologhjälp, socialt stöd och juridisk hjälp.

I Turin och Palermo hjälpte vi mer än 800 personer att få kontakt med och tillgång till italiensk sjukvård. Vi delade också ut tält och filtar till migranter och flyktingar, särskilt kring Rom och i landets norra gränstrakter.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Italien sedan 1999.

2018 I SIFFROR: 

  • 2 760 besök för psykisk ohälsa 
  • 54 gruppsessioner kring psykisk ohälsa
  • 1 490 patientbesök inom öppenvård

 

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2018. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 15 november 2019