Hoppa till huvudinnehåll

Tuberkulosvård i Uzbekistan

Hembesök hos en patient med multiresistent tuberkulos (MDR-TB).
Foto: MSF

Fakta Uzbekistan 

  • Befolkning: 32,4 miljoner
  • Huvudstad: Tasjkent
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1997
  • Antal anställda 2018: 271

I Uzbekistan arbetar Läkare Utan Gränser med behandling av tuberkulos och hiv för att göra den både bättre och mer tillgänglig. 

I Nukus, huvudstad i den autonoma republiken Karakalpakstan, har vårt tuberkulosprojekt två delar: att ge patienten omfattande vårdinsatser och att genom klinisk forskning hitta effektivare behandling med färre biverkningar. Målet är att göra behandlingen kortare – nio månader – och att den sker inom öppenvården. 

2018 skrev vi in 2 223 patienter i projektet. Av dessa hade 660 någon form av läkemedelsresistent tuberkulos. Vi följer Världshälsoorganisationen WHO:s behandlingsrekommendationer i hela Karakalpakstan där vi också har ett toppmodernt laboratorium utrustat med avancerad utrustning för diagnostik. 

2017 lanserade vi i Nukus den kliniska studien TB PRACTECAL för att utvärdera effekten av två nya läkemedel, bedakilin och pretomanid. Behandlingstiden är väsentligt kortare, endast sex månader. I slutet av 2018 hade 104 patienter i Nukus skrivits in i programmet och i huvudstaden Tasjkent tillkommer nya patienter under 2019. 

Vi samarbetar också med landets hälsovårdsmyndigheter när det gäller vård av hivpatienter. Sedan 2013 har vi ett projekt i Tasjkent med fokus på hivpatienter som också har hepatit C, syfilis eller andra sexuellt överförbara sjukdomar. Under 2018 började vi arbeta på kliniker som hjälper riskgrupper som prostituerade, sprutmissbrukare och män som har sex med män. 753 patienter med hepatit C påbörjade behandling och 814 hivpatienter fick antiretroviral, ARV-behandling. 

Läkare Utan Gränser har arbetat i Uzbekistan sedan 1997 

2018 i siffror:

  • 2 220 patienter påbörjade behandling mot tuberkulos
  • 660 patienter påbörjade behandling mot multirestent tubekulos
  • 810 patienter påbörjade antiretroviral behandling mot hiv

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2018. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 12 december 2019.