Hoppa till huvudinnehåll

15 tabletter färre - per dag

En kvinna i Läkare Utan Gränsers t-shirt sitter vid ett bord. Mittemot sitter en ung kille med munskydd.

Foto: Ria Kristina Torrente

Tbc-testning vid en av Läkare Utan Gränsers mobila kliniker i Filippinerna, ett av världens mest tuberkulosdrabbade länder.

Mot en del sjukdomar finns det ingen behandling. För andra finns det bara gamla och ineffektiva mediciner med svåra biverkningar. Det beror oftast på att det inte forskats tillräckligt kring sjukdomarna i fråga – sjukdomar som främst drabbar människor i låginkomstländer hamnar sällan högt på den vinstdrivna läkemedelsindustrins dagordning.

Läkare Utan Gränser kan, genom närheten till patienterna, spela en viktig roll i vetenskapliga insatser för framtida behandling. Under de senaste åren har vi till exempel varit involverade i kliniska studier, EndTB och TB-Practecal, för att hitta bättre behandlingskombinationer mot läkemedelsresistent tbc. Den sistnämnda avslutades i förtid eftersom resultaten var så positiva.

Var med och rädda liv
Ge en gåva

– Studien, som inleddes för nio år sedan, har lett till en sex månaders behandling med betydligt färre biverkningar, berättar Bern-Thomas Nyang’wa, medicinskt ansvarig på Läkare Utan Gränser.

WHO har nu inkluderat den nya kombinationen i sina globala riktlinjer för behandling av läkemedelsresistent tbc. Studien publicerades också i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine – som kallade den för banbrytande och ”ett nytt kapitel i tuberkulosbehandling”.

– Publiceringen innebär mer belägg för politiker och vårdgivare att införa behandlingskombinationen. Nu gäller det att se till att behandlingen blir tillgänglig för alla som behöver den, säger Bern-Thomas Nyang’wa.

Publicerad 29 juni 2023

Läs fler goda nyheter

En man har en plastmask för ansiktet. En annan personer målar på masken med en röd penna.

3D-skrivare för krigsskador

Proteser är vanligtvis dyrt och krävande att framställa. Men med hjälp av 3D-skrivare kan våra team snabbare få fram proteser som dessutom matchar patientens hud.
Läs mer
På en mobilskärm syns ett diagram.

Appen ger svaret

2050 beräknar WHO att antibiotikaresistens kan utgöra den främsta dödsorsaken i världen. Med hjälp av Google har vi utvecklat en app som förenklar diagnostiseringen av antibiotikaresistens - en avgörande faktor för att patient ska få rätt behandling.
Läs mer
Flera kvinnor sitter i stolar och får cellgifter.

Kan AI hjälpa i kampen mot cancer?

I låg- och medelinkomstländer är livmoderhalscancer den näst dödligaste formen av cancer, efter bröstcancer. Med hjälp av AI kan nu fler få en diagnos och behandling.
Läs mer
En man med Läakre Utan Gränser väst står bredvid två fullpackade väskor.

Brännskador? Ring Morten

Finns internet är hjälpen nära. Via appar som WhatsApp och Teams kan våra anställda få hjälp av specialister med bara ett knapptryck.
Läs mer