Hoppa till huvudinnehåll

15 tabletter färre - per dag

En kvinna i Läkare Utan Gränsers t-shirt sitter vid ett bord. Mittemot sitter en ung kille med munskydd.
Foto: Ria Kristina Torrente
Tbc-testning vid en av Läkare Utan Gränsers mobila kliniker i Filippinerna, ett av världens mest tuberkulosdrabbade länder.

Mot en del sjukdomar finns det ingen behandling. För andra finns det bara gamla och ineffektiva mediciner med svåra biverkningar. Det beror oftast på att det inte forskats tillräckligt kring sjukdomarna i fråga – sjukdomar som främst drabbar människor i låginkomstländer hamnar sällan högt på den vinstdrivna läkemedelsindustrins dagordning.

Läkare Utan Gränser kan, genom närheten till patienterna, spela en viktig roll i vetenskapliga insatser för framtida behandling. Under de senaste åren har vi till exempel varit involverade i kliniska studier, EndTB och TB-Practecal, för att hitta bättre behandlingskombinationer mot läkemedelsresistent tbc. Den sistnämnda avslutades i förtid eftersom resultaten var så positiva.

Var med och rädda liv
Ge en gåva

– Studien, som inleddes för nio år sedan, har lett till en sex månaders behandling med betydligt färre biverkningar, berättar Bern-Thomas Nyang’wa, medicinskt ansvarig på Läkare Utan Gränser.

WHO har nu inkluderat den nya kombinationen i sina globala riktlinjer för behandling av läkemedelsresistent tbc. Studien publicerades också i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine – som kallade den för banbrytande och ”ett nytt kapitel i tuberkulosbehandling”.

– Publiceringen innebär mer belägg för politiker och vårdgivare att införa behandlingskombinationen. Nu gäller det att se till att behandlingen blir tillgänglig för alla som behöver den, säger Bern-Thomas Nyang’wa.

Publicerad 29 juni 2023

Läs fler goda nyheter