Hoppa till huvudinnehåll

Brännskador? Ring Morten

Ett larm kommer in till Läkare Utan Gränsers plattform för telemedicin. Det är från Kongo-Kinshasa och gäller en tolvårig pojke med svårläkta sår på benen. Läkare Utan Gränsers lokalanställda skickar bilder på såren och ber om rådgivning kring hur de ska behandlas.

– Det tog en halvtimme, sedan hade experter runt om i världen svarat på anropet. Min roll var att ge råd kring sårbehandling, smärtlindring och kirurgi, berättar plastikkirurgen och brännskadespecialisten Morten Kildal.

Morten Kildal är en av över 300 experter som ingår i Läkare Utan Gränsers plattform för telemedicinrådgivning, som leds från ett koordinationscenter i Ottawa i Kanada. Under 2022 använde sig 200 av Läkare Utan Gränsers projekt av plattformen och över 4 000 anrop skickades ut. Flest anrop kom från Sierra Leone, Syrien och Kirgizistan.

En man med Läakre Utan Gränser väst står bredvid två fullpackade väskor.
Foto: Privat
Morten Kildal har bland annat arbetat för Läkare Utan Gränser i Ukraina och Palestina. Numera är han engagerad i vårt arbete med telemedecin.

Morten Kildal har varit involverad i telemedicinprojektet i flera år. Han har jobbat som kirurg för Läkare Utan Gränser på plats i Gaza och Ukraina men är i vanliga fall anställd vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arbetet med telemedicinprojektet är helt ideellt och görs vid sidan av heltidsjobbet. Många gånger kommer anrop på kvällar och helger.

– Jag får framför allt frågor kring sår på brännskadepatienter. Men det kan även handla om svåra sår efter olyckor eller bett från djur som ormar eller hyenor.

Ofta formas team med specialister inom olika områden kring varje anrop för att ge så allomfattande vård som möjligt.

– Jag tycker att det här arbetssättet borde användas mer i Sverige. Det finns många patienter med svåra sår som läggs om på olika mottagningar i åratal, där gemensamma specialistbedömningar motsvarande det vi gör inom telemedicininitiativet skulle kunna hjälpa.

Publicerad 29 juni 2023

En barnmorska räcker över ett barn till barnets mamma.

Var med och rädda liv

Vår personal räddar liv varje dag. Något som är möjligt tack vare tidigare medicinska innovationer och gåvor från privatpersoner som du. Tillsammans med dig fortsätter vi utveckla sjukvården för våra patienter världen över.
Ge en gåva

Läs fler goda nyheter