Hoppa till huvudinnehåll

Brännskador? Ring Morten

Ett larm kommer in till Läkare Utan Gränsers plattform för telemedicin. Det är från Kongo-Kinshasa och gäller en tolvårig pojke med svårläkta sår på benen. Läkare Utan Gränsers lokalanställda skickar bilder på såren och ber om rådgivning kring hur de ska behandlas.

– Det tog en halvtimme, sedan hade experter runt om i världen svarat på anropet. Min roll var att ge råd kring sårbehandling, smärtlindring och kirurgi, berättar plastikkirurgen och brännskadespecialisten Morten Kildal.

Morten Kildal är en av över 300 experter som ingår i Läkare Utan Gränsers telemedicinplattform, som administreras av organisationens kanadensiska sektion. Under 2023 använde sig 276 av Läkare Utan Gränsers projekt av plattformen och 4 898 anrop skickades ut. Flest anrop kom från Kirgizistan, Sierra Leone, Kongo-Kinshasa och Niger.

En man med Läakre Utan Gränser väst står bredvid två fullpackade väskor.

Foto: Privat

Morten Kildal har bland annat arbetat för Läkare Utan Gränser i Ukraina och Palestina. Numera är han engagerad i vårt arbete med telemedecin.

Morten Kildal har varit involverad i telemedicinprojektet i flera år. Han har jobbat som kirurg för Läkare Utan Gränser på plats i Gaza och Ukraina men är i vanliga fall anställd vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arbetet med telemedicinprojektet är helt ideellt och görs vid sidan av heltidsjobbet. Många gånger kommer anrop på kvällar och helger.

– Jag får framför allt frågor kring sår på brännskadepatienter. Men det kan även handla om svåra sår efter olyckor eller bett från djur som ormar eller hyenor.

Ofta formas team med specialister inom olika områden kring varje anrop för att ge så allomfattande vård som möjligt.

– Jag tycker att det här arbetssättet borde användas mer i Sverige. Det finns många patienter med svåra sår som läggs om på olika mottagningar i åratal, där gemensamma specialistbedömningar motsvarande det vi gör inom telemedicininitiativet skulle kunna hjälpa.

Publicerad 29 juni 2023

En barnmorska räcker över ett barn till barnets mamma.

Var med och rädda liv

Vår personal räddar liv varje dag. Något som är möjligt tack vare tidigare medicinska innovationer och gåvor från privatpersoner som du. Tillsammans med dig fortsätter vi utveckla sjukvården för våra patienter världen över.
Ge en gåva

Läs fler goda nyheter

Flera kvinnor sitter i stolar och får cellgifter.

Kan AI hjälpa i kampen mot cancer?

I låg- och medelinkomstländer är livmoderhalscancer den näst dödligaste formen av cancer, efter bröstcancer. Med hjälp av AI kan nu fler få en diagnos och behandling.
Läs mer
En kvinna i Läkare Utan Gränsers t-shirt sitter vid ett bord. Mittemot sitter en ung kille med munskydd.

15 tabletter färre - per dag

Två år av behandling, 20 tabletter om dagen och risk för allvarliga biverkningar som blindhet. Så ser standardbehandlingen ut för läkemedelsresistent tuberkulos. Vår nya behandlingsmetod ger kortare behandlingstid och betydligt färre biverkningar.
Läs mer
På en mobilskärm syns ett diagram.

Appen ger svaret

2050 beräknar WHO att antibiotikaresistens kan utgöra den främsta dödsorsaken i världen. Med hjälp av Google har vi utvecklat en app som förenklar diagnostiseringen av antibiotikaresistens - en avgörande faktor för att patient ska få rätt behandling.
Läs mer
En man har en plastmask för ansiktet. En annan personer målar på masken med en röd penna.

3D-skrivare för krigsskador

Proteser är vanligtvis dyrt och krävande att framställa. Men med hjälp av 3D-skrivare kan våra team snabbare få fram proteser som dessutom matchar patientens hud.
Läs mer