Bristen på vaccin mot HPV-viruset, som orsakar cancerformen, är omfattande. Kvinnor har inte heller tillgång till upprepad HPV-testning eller screening för cellförändringar, vilket är avgörande för att upptäcka förstadier till cancer i tid.
Ett land som är särskilt hårt drabbat av livmoderhalscancer är Malawi, där även förekomsten av hiv är mycket hög. Kvinnor som lever med hiv löper sex gånger större risk att utveckla livmoderhalscancer, eftersom deras nedsatta immunförsvar gör det svårare att bli av med HPV-infektionen.
– Den vanligaste screeningmetoden i låginkomstländer är en okulär bedömning av livmoderhalsen. Men en sådan bedömning, som alltså baseras på vad som syns med blotta ögat, lämnar utrymme för tolkning och för möjliga felbedömningar, säger Clara Nordon som är chef för MSF Foundation, en del av Läkare Utan Gränser som tar fram ny medicinsk teknik.
I samarbete med det amerikanska nationella cancerinstitutet undersöker Läkare Utan Gränser därför om ett AI-verktyg kan hjälpa personalen att tolka det de ser vid en screening. En liten kamera är installerad på verktyget som förs in för att ta cellprov. AI-verktyget gör sedan automatiskt en bedömning av patientens livmoderhals utifrån en databank av bilder från tidigare undersökningar.
Läkare Utan Gränser testar sedan en månad tillbaka verktyget i Malawi. Men man är del av en global studie som enligt Pauline Choné, ansvarig för implementeringen i Malawi, är unik i sitt slag:
– Det är ovanligt att man testar ett verktyg i många olika länder samtidigt eftersom hanteringen av data ofta skiljer sig åt. Den här studien omfattar 100 000 kvinnor i både låg- och medelinkomstländer som Brasilien, Costa Rica och Kambodja.
– Vi hoppas att AI-verktyget ska underlätta screeningen och göra att även sjuksköterskor kan utföra den, vilket skulle öka tillgängligheten till screening avsevärt.
Publicerad 29 juni 2023