Hoppa till huvudinnehåll

Kan AI hjälpa i kampen mot cancer?

Flera kvinnor sitter i stolar och får cellgifter.

Foto: Diego Menjubar

Aliyanesa Nkunye under en cellgiftsbehandling på Queen Elizabeth's Central Hospital i Malawi. "Innan jag började behandlingen hade jag väldigt ont och kunde varken äta eller sova på nätterna. Sedan jag påbörjade behandlingen mår jag mycket bättre", säger hon.

Bristen på vaccin mot HPV-viruset, som orsakar cancerformen, är omfattande. Kvinnor har inte heller tillgång till upprepad HPV-testning eller screening för cellförändringar, vilket är avgörande för att upptäcka förstadier till cancer i tid.

Var med och rädda liv
Ge en gåva

Ett land som är särskilt hårt drabbat av livmoderhalscancer är Malawi, där även förekomsten av hiv är mycket hög. Kvinnor som lever med hiv löper sex gånger större risk att utveckla livmoderhalscancer, eftersom deras nedsatta immunförsvar gör det svårare att bli av med HPV-infektionen.

– Den vanligaste screeningmetoden i låginkomstländer är en okulär bedömning av livmoderhalsen. Men en sådan bedömning, som alltså baseras på vad som syns med blotta ögat, lämnar utrymme för tolkning och för möjliga felbedömningar, säger Clara Nordon som är chef för MSF Foundation, en del av Läkare Utan Gränser som tar fram ny medicinsk teknik.

"Vi hoppas att AI-verktyget ska underlätta screeningen och göra att även sjuksköterskor kan utföra den, vilket skulle öka tillgängligheten till screening avsevärt."
- Pauline Choné

I samarbete med det amerikanska nationella cancerinstitutet undersöker Läkare Utan Gränser därför om ett AI-verktyg kan hjälpa personalen att tolka det de ser vid en screening. En liten kamera är installerad på verktyget som förs in för att ta cellprov. AI-verktyget gör sedan automatiskt en bedömning av patientens livmoderhals utifrån en databank av bilder från tidigare undersökningar.

Läkare Utan Gränser testar sedan en månad tillbaka verktyget i Malawi. Men man är del av en global studie som enligt Pauline Choné, ansvarig för implementeringen i Malawi, är unik i sitt slag:

– Det är ovanligt att man testar ett verktyg i många olika länder samtidigt eftersom hanteringen av data ofta skiljer sig åt. Den här studien omfattar 100 000 kvinnor i både låg- och medelinkomstländer som Brasilien, Costa Rica och Kambodja.

– Vi hoppas att AI-verktyget ska underlätta screeningen och göra att även sjuksköterskor kan utföra den, vilket skulle öka tillgängligheten till screening avsevärt.

Publicerad 29 juni 2023

Läs fler goda nyheter

En man med Läakre Utan Gränser väst står bredvid två fullpackade väskor.

Brännskador? Ring Morten

Finns internet är hjälpen nära. Via appar som WhatsApp och Teams kan våra anställda få hjälp av specialister med bara ett knapptryck.
Läs mer
En kvinna i Läkare Utan Gränsers t-shirt sitter vid ett bord. Mittemot sitter en ung kille med munskydd.

15 tabletter färre - per dag

Två år av behandling, 20 tabletter om dagen och risk för allvarliga biverkningar som blindhet. Så ser standardbehandlingen ut för läkemedelsresistent tuberkulos. Vår nya behandlingsmetod ger kortare behandlingstid och betydligt färre biverkningar.
Läs mer
På en mobilskärm syns ett diagram.

Appen ger svaret

2050 beräknar WHO att antibiotikaresistens kan utgöra den främsta dödsorsaken i världen. Med hjälp av Google har vi utvecklat en app som förenklar diagnostiseringen av antibiotikaresistens - en avgörande faktor för att patient ska få rätt behandling.
Läs mer
En man har en plastmask för ansiktet. En annan personer målar på masken med en röd penna.

3D-skrivare för krigsskador

Proteser är vanligtvis dyrt och krävande att framställa. Men med hjälp av 3D-skrivare kan våra team snabbare få fram proteser som dessutom matchar patientens hud.
Läs mer