Hoppa till huvudinnehåll

3D-skrivare för krigsskador

En man har en plastmask för ansiktet. En annan personer målar på masken med en röd penna.
Foto: Lyad Alasttal
I Gaza använder en fysioterapeut en röd markör för att identifiera de områden som ska modifieras på en brännskadepatients kompressionsmask.

Krigen som härjat i Mellanöstern under de senaste decennierna har gjort att civila hamnat i skottlinjen. Många har tvingats amputera kroppsdelar efter att ha klivit på en mina eller hamnat i närheten av en bombattack. Men väldigt många drabbas även av brännskador, exempelvis eftersom man tvingats använda levande ljus när elektriciteten slagits ut.

Läkare Utan Gränser öppnade under 2006 ett sjukhus specialiserat inom rekonstruktiv kirurgi i Jordaniens huvudstad Amman, för att ge vård som hjälper till att läka krigsskador. Från början var de flesta patienterna från Irak, men har med tiden kommit att innefatta människor på flykt från Syrien, Jemen och Libyen.

En kvinna sitter framför en 3D-skrivare.
Foto: Safa Herfat/Läkare Utan Gränser
Samar Ismaiel, chef för 3D-projektet i Amman, Jordanien, tittar på när 3D-skrivaren arbetar.

En stor utmaning är tillgången till proteser, som är dyrt och krävande att framställa. För sex år sedan började Läkare Utan Gränser konstruera proteser med hjälp av 3D-skrivare. Det visade sig vara både effektivt och framgångsrikt. Därför började teamet även använda tekniken till ansiktsmasker som fungerar som tryckförband för patienter med svåra brännskador.

– Att arbeta med 3D-skrivare är mycket billigare än traditionella tillverkningsmetoder. Dessutom möjliggör den digitala tekniken modellering på distans, vilket gjort att vi nu börjar utvidga verksamheten globalt. De senaste åren har vi kunnat hjälpa patienter i Armenien och Haiti via telemedicin, säger Pierre Moreau, som är kliniskt ansvarig för 3D-projektet.

Publicerad 29 juni 2023

En barnmorska räcker över ett barn till barnets mamma.

Var med och rädda liv

Vår personal räddar liv varje dag. Något som är möjligt tack vare tidigare medicinska innovationer och gåvor från privatpersoner som du. Tillsammans med dig fortsätter vi utveckla sjukvården för våra patienter världen över.
Ge en gåva

Läs fler goda nyheter