Hoppa till huvudinnehåll

Appen ger svaret

På en mobilskärm syns ett diagram.
Foto: Ismael Diallo
På skärm syns Antibiogo-applikationen och visar ett antibiogram som hjälper personalen att fastställa vilken antibioka som patienten behöver.

Antimikrobiell resistens är ett omfattande hot mot den globala folkhälsan och kan enligt världshälsoorganisationen WHO utgöra den främsta dödsorsaken i världen år 2050 om inte fler åtgärder införs.

I låg- och medelinkomstländer råder det stor brist på mikrobiologer och högteknologisk labbutrustning. Det är därför mycket svårare för sjukvårdspersonalen att läsa av antibiogram, det vill säga ett odlat prov för att avgöra vilken typ av bakterie patienter är infekterad av och vilken den mest lämpliga antibiokan är. Samtidigt kan det vara avgörande att patienten får rätt antibiotika direkt för att minimera risken för resistensutveckling.

Var med och rädda liv
Ge en gåva

– Tillsammans med volontärer på Google utvecklade vi smartphone-applikationen Antibiogo som förenklar diagnostisering av antibiotikaresistens. Appen gör det möjligt för labbpersonal utan expertutbildning att tolka antibiogram. Appen är gratis och kan laddas ner och användas offline, säger Nada Malou, som är ansvarig för Antibiogo.

Appen har hittills börjat användas i Läkare Utan Gränsers verksamhet i Jordanien, Kongo-Kinshasa, Mali, Jemen och Centralafrikanska republiken. Under 2023 är planen att andra vårdgivare runt om i världen ska börja använda appen.

Publicerad 29 juni 2023

Läs fler goda nyheter