Hoppa till huvudinnehåll
En sjukvårdsanställd med Läkare utan gränser-väst sträcker sig upp mot en lampa i en sjukhussal.
Publicerad 23 januari 2024

2023 i bilder

Foto: Linda Nyholm
Läkaren Khassan El-Kafarna justerar ljuset i en av sjukhuset Kostiantynivkas operationssalar. Vi gjorde om sjukhusets apotek som låg på bottenvåningen till en operationssal som ett svar på den utökade beskjutningen och det stora antalet patienter i behov.

Dessa 13 bilder från året som gått är en samling berättelser och röster från våra projekt runt om i världen. Ögonblick i våra medarbetares och patienters liv, fångade av våra fotografer. 

Under 2023 bistod Läkare Utan Gränser med alltifrån förlossningsvård i Venezuela och livsavgörande operationer i Nigeria, till katastrofinsatser efter jordbävningar och översvämningar. När krig bröt ut i Sudan och i Gaza fick vi snabbt ställa om vårt arbete på plats. Samtidigt fortsatte våra insatser i krigets Ukraina.

En kvinna sträcker sig för att fixa till lampor ovanpå ett skåp.
Foto: Alexandre Marcou
Februari 2023: En barnmorska installerar lampor i förlossningsrummet. Hon tillhör vårt mobila team som bistår med vård till personer som bor i våldsdrabbade områden i Haitis huvudstad Port-au-Prince.
En grupp män lastar ur lådor ur ett flygplan.
Foto: Philomène Franssen

 

Januari 2023: 
Vårt team lastar av lådor med förnödenheter i flyktinglägret Rho i nordöstra Kongo-Kinshasa. Lägrets befolkning har ökat till 70 000 efter att beväpnade grupper utfört attacker mot civila inom landet. Levnadsförhållandena bland internflyktingarna är bristfälliga. 

En grupp medarbetare bär vita paket på axlarna från en lastbil.
Foto: Rami Alsayed
Februari 2023: Turkiet och Syrien drabbades av kraftiga jordbävningar. Vi bistod de drabbade i Syrien med bland annat tält och förnödenheter som här fraktas över gränsövergången Hamam i provinsen Idlib med hjälp av den syriska hjälporganisationen Al-Ameen.

Mars 2023: 
Efter årtionden av konflikt har Sydsudan allvarlig brist av kvalificerad medicinsk personal. I ett försök att minska klyftan inom hälso- och sjukvården i landet, introducerade Läkare Utan Gränser ett initiativ som syftar till att stärka kompetensen hos sjukvårdspersonal. På bilden syns sjuksköterskor som den 13 mars examinerats från gått ut utbildningsprogrammet i Lankien. 88 sjuksköterskor tog examen den dagen efter två års kliniskt lärande. 

Ett gäng tjejer, vissa i sjukhuskläder, tar en selfie tillsammans.
Foto: Alicia Gonzalez
En gruppbild på en grupp sjukvårdsanställda i gröna och blå sjukhuskläder.
Foto: Fabrice Caterini
Maj 2023: Ett team med välutbildade käk- och plastikkirurger, narkosläkare och sjuksköterskor anlände till sjukhuset i Sokoto, Nigeria. Där utförde de livsförändrande operationer på patienter med den ansiktsätande sjukdomen noma. 2023 var också året då världshälsoorganisationen WHO bestämde sig för att lägga till noma på listan över försummade tropiska sjukdomar.
Vårdpersonal skjuter en bår med hjul med en patient på.
Foto: Ala Kheir

 

April 2023: 
En väpnad konflikt bröt ut mellan Sudans armé och dess största paramilitära styrka Rapid Support Forces (RSF). Här, på Bashair-sjukhuset i huvudstaden Khartoum, tar vår personal emot patienter som skadats i striderna. Maj 2023.

En nybliven mamma håller i sitt nyfödda barn på sjukhuset.
Foto: Matias Delacroix
Maj 2023: Adelia ler när hon äntligen får hålla sin son José Antonia mot sitt bröst. Hon fick assistans av vår medicinska personal under förlossningen. Delstaten Delta Amacuro, Venezuela.Augusti 2023: 
En burk med Aedes aegypti-myggor redo att släppas ut i den lokala myggpopulationen. I Honduras, som är hårt drabbat av denguefeber, använder vi myggor som bär på bakterien Wolbachia för att bekämpa dengue och andra virus som överförs av myggor. 

En glasburk med myggor i.
Foto: Martín Cálix
Till höger i bild en person med hjälm och Läkare Utan Gränser tröja som man ser bakifrån. I bakgrunden mörker och människor.
Foto: Michela Rizzotti
Juli 2023: Ett team på vårt räddningsfartyg Geo Barents räddade 196 personer från odugliga båtar på Medelhavet.

 

September 2023: 
Flygbild som visar förödelsen i staden Derna i Libyen efter översvämningarna som stormen Daniel orsakade. Regnet fick två dammar att kollapsa, och vattnet svepte med sig hela stadsdelar och lämnade efter sig omfattande död och förstörelse. 

Flygbild över en översvämmad stad.
Foto: Halil Fidan/Anadolu Agency via AFP
En man kramar en liten pojke med bandagerat huvud.
Foto: Mohammad Masri
Oktober 2023: Efter Hamas attacker mot Israel den 7 oktober eskalerade konflikten mellan Israel och Hamas till ett krig på Gazaremsan. Här kramar en pappa sin son som skadats under ett luftangrepp. De har sökt vård på Shifasjukhuset.
En äldre kvinna och en man bland stenras.
Foto: Paul Odongo

 

Oktober 2023: 
Västra Afghanistan drabbades av en kraftig jordbävning. På bilden gräver Abdul Salaam i bråten av vad som innan jordbävningen var hans och hans mammas hus.

Man ler framför en himmelsk bakgrund och tittar uppåt.
Foto: Namsa Leuba/Läkare Utan Gränser
November 2023: Hassimiou Camara lever med hiv och jobbar för Läkare Utan Gränser med att ge stöd till andra drabbade. Han blev fotograferad av den guineanska fotografen Namsa Leuba som en del i ett projekt med målet att bidra till att minska stigmat kring sjukdomen. Conakry, Guinea.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare