Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Mobil klinik i Honduras huvudstad Tegucigalpa. José Amador, en av våra läkare ger råd till en patient.

Mobil klinik i Honduras huvudstad Tegucigalpa. José Amador, en av våra läkare ger råd till en patient.

Honduras

Honduras har upplevt åratal av politisk, ekonomisk och social instabilitet och är ett av de länder i världen där det förekommer mest våld. Detta får medicinska, psykologiska och sociala konsekvenser för landets befolkning.

Varför arbetar vi i Honduras?

  • Väpnad konflikt
  • Socialt våld
  • Grupper utan tillgång till sjukvård
  • Epidemiskt sjukdomsutbrott

Läkare Utan Gränser har fortsatt att i samarbete med Honduras sjukvårdsmyndigheter driva projektet servicio prioritario där vi erbjuder våldsoffer akut medicinsk- och psykologhjälp, även dem som utsatts för sexuellt våld. Hjälpen är kostnadsfri och finns vid två vårdcentraler och på centralsjukhuset i Honduras huvudstad Tegucigalpa.

Under 2015 behandlade vi 1 367 våldsoffer – av dem hade 593 utsatts för sexuellt våld. Vi hade också 1 436 patientbesök som gällde mental hälsa. Medicinsk behandling efter en våldtäkt omfattar också profylax för att skydda mot hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar, hepatit B och stelkramp. Vi har också utbildat medicinsk personal i att möta de behov som finns hos dem som utsatts för sexuellt våld.

Fortfarande är så kallade dagen-efter-piller för att förhindra befruktning förbjudna i Honduras, trots en pågående debatt i kongressen att tillåta detta. Vi fortsätter att argumentera för att våldsoffer ska ha rätt till medicinsk behandling (även dagen-efter-piller) vilket överensstämmer med internationella regler. Vi har lyft fram vilka medicinska och psykologiska konsekvenser en våldtäkt kan få.

UNDER 2015 HADE VI i Honduras:

  • 780 konsultationer om mental hälsa, både individuellt och i grupp
  • 600 personer som behandlades efter att ha blivit utsatta för sexuellt våld

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2015. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 29 juni 2016.

Det här arbetar vi med i Honduras

Vi stödjer med terapi i världens största flyktingläger Dadaab, Kenya.

Psykisk ohälsa

Vi erbjuder psykosocialt stöd både som en del i arbetet vid akuta insatser som naturkatastrofer, och som en integrerad del i befintliga projekt. Och i mer än 20 år har vi också erbjudit psykosocialt stöd till dessa människor. 

Med hjälp av en docka visar en sjuksköterska hur en av våra patienter skadats under ett sexuellt övergrepp i Port Moresby, Papua Nya Guinea. FOTO: Philippe Schneider

Sexuellt våld

Sexuella övergrepp förekommer på många håll i världen, även under fredstid. Kvinnor utsätts oftast, även inom familjen. Konsekvenserna kan vara stigmatisering, diskriminering och både psykiskt och fysiskt lidande. 

Aktuellt om Honduras

En av aktiviterna som våra team anordnar i Tegucigalpa och Comayaguela, Honduras, är skapande.
Nyheter från fältet

"Detta är toppen av ett isberg"

När våldet har blivit en del av vardagen kan konsekvenserna bli ödestigna. Förra året såg vi en stor ökning av patienter i Honduras som fick psykisk vård hos oss.  

Personal på sjukhuset i San Pedro Sula tar hand om en liten patient med denguefeber.
Nyheter från fältet

Dengue sprider sig i Honduras

I Honduras andra största stad San Pedro Sula har tre gånger så många fall av den dödliga formen av denguefeber konstaterats jämfört med förra året. Det är barn som löper störst risk att dö i sjukdomen. Vårt team har inlett en insats med stöd till det största sjukhuset i nordöstra delen av Honduras.