Hoppa till huvudinnehåll

40 miljoner från Postkodlotteriet

Publicerad 7 mars 2017
En kvinna håller upp en jättestor check från Postkodlotteriet
Foto: Läkare Utan Gränser
Vår generalsekreterare Mari Mörth var glad för checken från PostkodLotteriet.

Igår delade Postkodlotteriet ut sitt årliga överskott till utvalda organisationer. Vi får hela 40 miljoner kronor. För dem kan vi fortsätta att bedriva livräddande sjukvård på utvalda projekt i Sydsudan, Uzbekistan, Swaziland, Haiti och Pakistan.

Varje år delar Postkodlotteriet ut sitt överskott till organisationer som på olika sätt arbetar för en bättre värld. Vi är mycket glada och stolta över att vi är bland de utvalda organisationerna.

Under utdelningen i Stockholm igår den 6 mars fick vår generalsekreterare Mari Mörth ta emot en check på de 40 miljonerna.

– Vi vill rikta ett varmt tack till Postkodlotteriet och deras lottköpare. Med deras stöd kommer vi bland annat att arbeta för bättre behandlingsmetoder för människor med resistent tuberkulos i Swaziland och Uzbekistan, assistera vid komplicerade förlossningar i Haiti, behandla undernärda barn i Pakistan och utföra livräddande operationer i Sydsudan, säger Mari Mörth.
 

Postkodlotteriets stöd kommer att användas till följande fem projekt:
 

Primärvård och specialistvård i delstaten Jonglei, Sydsudan

Vid Lankiensjukhuset i Lankien, Sydsudan, ger vi primärvård och specialistvård. Vi assisterar vid förlossningar, utför akut kirurgi och behandlar patienter med undernäring och smittsamma sjukdomar, som till exempel luftvägsinfektioner, kala azar och malaria. Som en del av vår verksamhet övervakar vi den medicinska situationen i området och står i beredskap att möta de behov som finns för tillfället. Vår verksamhet kan till exempel snabbt bli inriktad på akut kirurgi som en följd av uppblossande oroligheter i området. Genom våra mobila klinker ger vi vård till människor som befinner sig i isolerade områden.
 

Tuberkulosbehandling i Karakalpakstan, Uzbekistan

I Karakalpakstan, Uzbekistan, har många människor drabbats av tuberkulos och dess resistenta former. Vi arbetar nära det lokala hälsoministeriet och vårt arbete innefattar snabb diagnostik, psykosocialt stöd till de drabbade, och matransoner till personer som lider av matbrist, eller som inte har råd att själva köpa mat. Syftet är att få patienterna att fullfölja behandlingen och hjälpa dem att klara av de svåra biverkningar som kan uppstå, samt att förhindra smittspridning. Vi lägger också ett stort fokus på att hitta nya metoder för att effektivt behandla resistent tuberkulos. Det är behandlingsmetoder som kan förbättra vården för tuberkulossjuka världen över och våra studier har redan gjort framsteg.
 

Hiv- och tuberkulosbehandling i Manzini, Swaziland

Eswatini (fd. Swaziland) är det land i världen med högst förekomst av tuberkulos. Dessutom har omkring 80 procent av de drabbade även hiv. Sedan 2007 har vi, tillsammans med sjukvårdsmyndigheterna, kämpat för att förbättra situationen. Särskilt fokus är patienter med både hiv och tuberkulos och de som drabbats av en resistent form av tuberkulos. Projektet kommer att stegvis överlämnas till hälsoministeriet under 2017. Vi gör allt för att få till ett smidigt överlämnande där våra kunskaper kommer till nytta och projektet kan leva vidare.
 

Akut obstetrik och neontalvård i Port-au-Prince, Haiti

Haitis befolkning har drabbats hårt av epidemier och naturkatastrofer, så som orkanen Matthew i oktober. Mödradödligheten i Haiti är fem till sex gånger högre än i övriga karibiska länder. På vår egen förlossningsklinik CRUO arbetar vi med att ge livräddande vård vid komplicerade förlossningar och graviditeter. Under 2017 förväntas vi förlösa 6 400 barn. Vi ger även vård till nyfödda, behandlar gravida kvinnor som drabbats av kolera, och ger psykosocialt stöd till människor som utsatts för sexuellt våld.
 

Barn- och mödravård i Balochistan, Pakistan

I Nasirabad och Jaffarabad i Balochistan, Pakistan, är det statliga sjukvårdssystemet undermåligt och konflikten mellan separatistgrupper och regeringen har förvärrat situationen ytterligare. Många människor saknar tillgång till utbildning, sjukvård och tillräckligt med mat. Vårt fokus är att ge vård till gravida kvinnor och barn under fem år, som är en särskilt utsatt grupp. 15 procent av alla barn under fem år i Balochistan är undernärda och därför fokuserar vi nu på att screena och behandla undernäring. Vi arbetar även med mödravård och assisterar vid förlossningar.
 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare