Hoppa till huvudinnehåll

Eswatini

Vy över vita tält.
Foto: Makhosazana Xaba/Läkare Utan Gränser
Vy över platsen där landets Eswatinis första "Pocket Clinic" startats. Patienter får tillgång till digitala HIV-självtesttjänster.

Eswatini (f.d. Swaziland)

Fakta Eswatini

  • Befolkning: 1,2 miljoner
  • Huvudstad: Mbabane
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 2007 
  • Antal anställda 2022: 123
  • Landet bytte 2018 namn från Swaziland till Eswatini

I Eswatini tillhandahåller Läkare Utan Gränser vård och stöd för olika hälsoproblem, inklusive hiv och tuberkulos. Eswatini har den högsta förekomsten av hiv i hela världen.
 

Beräkningar visar att antalet nya fall av hiv har minskat i Eswatini under de senaste åren, i takt med att tillgången till antiretrovirala läkemedel (ARV) ökat. Vi fortsätter att hjälpa personer som lever med hiv att få tillgång till ARV-behandling genom vår ”test and start”-strategi som bygger på att omgående sätta personer som testar positivt för hiv på behandling. I Nhlangano har vi hittills gett behandling till över 1 700 personer.

Vi behandlar även patienter med extremt läkemedelsresistent tuberkulos, samt de med lättare former av sjukdomen men som utvecklat svåra biverkningar av tidigare behandling, med de lovande nya läkemedlen bedakilin och delamanid.

Som en del av vårt patientcentrerade tillvägagångssätt i landet driver vi innovativa och digitalt stödda program som garanterar vårdkvalitet. Ett exempel på det är videoobservad terapi för läkemedelsresistent tbc, vilket betyder att en hälsoarbetare på distans ser när en patient tar sin medicin. Vi har också ett projekt som kallas "The Pocket Clinic", som genom digitala verktyg erbjuder rådgivningssessioner före och efter hivtestning.

Läs mer om våra aktiviteter i Eswatini på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida. 

Senast uppdaterad 9 augusti 2023.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare