Hoppa till huvudinnehåll
Catinka Agneskog och journalisterna Anna Roxvall och Johan Persson
Publicerad 18 december 2020

Den osynliga flyktingkrisen

Foto: Läkare Utan Gränser
Catinka Agneskog, Läkare Utan Gränser, och journalisterna Anna Roxvall och Johan Persson.

Antalet flyktingar, migranter och asylsökande som kommer till EU har minskat dramatiskt jämfört med 2015. Men vart har alla människor tagit vägen? Och vilka konsekvenser har EU:s skärpta migrationspolitik fått?

2015 kom cirka en miljon människor via Medelhavet till Europa, enligt siffror från FN:S flyktingorgan UNHCR. Idag är situationen en helt annan. Hittills i år har inte ens 100 000 personer kommit till Europa via Medelhavet.  

I journalisterna Johan Perssons och Anna Roxvalls nya reportagebok ”Till Varje Pris” får vi följa människor som riskerar livet i hopp om en säker tillvaro.

I det här poddavsnittet tar de oss med på en resa från Saharaöknen i Niger till förvar för migranter i Libyen, där människor har fastnat på väg till Europa, och ut på Medelhavet. 

– Bara att ett mycket lägre antal kommer till Europa betyder inte att ett jättemycket lägre antal försöker att ta sig till Europa. Det är bara att de har spridits ut och fastnar i inhumana och galna situationer över hela afrikanska kontinenten istället, säger Anna Roxvall i poddintervjun.  

På dessa platser bistår även Läkare Utan Gränser människor som försöker att ta sig till Europa och ofta råkar väldigt illa ut.  

Anna Roxvall och Johan Persson har under flera års tid följt människor för att berätta om deras resa. Människorna har gemensamt att de är villiga att ta enorma risker i hopp om ett tryggare och bättre liv i Europa. Men vägen dit blir farligare och farligare. Och går det ens att vända hem? 

Boken "Till varje pris" finns att köpa, men du kan även läsa ett utdrag i vår tidning Direkt.

Lyssna på vår podcast här