Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Moralisk stress i coronatider

Publicerad 3 april 2020
Sjuksköterskan Anna Sjöblom och Catinka Agneskog.
Foto: Läkare Utan Gränser
Sjuksköterskan Anna Sjöblom pratar med Catinka Agneskog över Skype.

Hur är det att arbeta under ett stort sjukdomsutbrott och hur hanterar man moralisk stress? Det vet sjuksköterskan Anna Sjöblom.

Spridningen av det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, har i det närmaste lamslagit Sverige, och på kort tid har sjukvården tvingats ställa om på många sätt. Sjuksköterskan Anna Sjöblom, som arbetat under två ebolautbrott, vet hur det känns att göra tuffa prioriteringar. Men hur kan fälterfarenhet från Läkare Utan Gränser vara till nytta i dagens svenska sjukvård?

– När det är kris vill jag gärna hitta en roll och kunna göra någonting. Under den senaste månaden har jag haft kontakt med många som jobbat med Läkare Utan Gränser i fält som verkligen har kunnat få användning av den kunskapen här, berättar Anna.

Dessutom berättar Anna om en onlineutbildning för personal som arbetar med covid-19, som hon har varit med om att ta fram tillsammans med KI, och varför den är så viktig just nu.


VÅR PODDSERIE PÅ SVENSKA

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog som jobbar på kontoret i Stockholm.
 

LADDA NER PODDSERIEN

Alla avsnitt