Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Sjuksköterskan Anna om antibiotikaresistens

Publicerad 19 november 2019
Anna Sjöblom och Björn Udd
Anna Sjöblom pratar om antibiotikaresistens med Björn Udd.
Foto: Catinka Agneskog / Läkare Utan Gränser

En tyst tsunami. Så har antibiotikaresistens beskrivits av forskare. Varför och på vilket sätt berättar sjuksköterskan Anna Sjöblom. Och vad har antibiotikaresistens egentligen för likheter med klimathotet?

För 20 år sedan tilldelades Läkare Utan Gränser Nobels fredspris. För prispengarna startade vi Accesskampanjen för allas rätt till livräddande läkemedel. I det här avsnittet av ”Uppdrag: Rädda liv” pratar vi med sjuksköterskan Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränsers kontor i Stockholm, hur Accesskampanjen arbetar med antibiotikaresistens.

– Alla kan drabbas. Men om du är ett förtidigt nyfött barn, och du redan är skör, då kan man dö i en infektion ganska lätt. Du har också ganska liten marginal att ställa om behandlingen och anpassa den. Vi har alla en anledning att oroas av den här problematiken, men ju mindre tillgång till sjukvård du har, desto hårdare kommer du att slås av en resistent infektion, säger Anna i podden.

Dessutom kommer vi att beröra ämnen som skillnaden mellan virusinfektioner och bakteriella infektioner, läkemedelsindustrin och penicillinets uppfinnare Alexander Fleming. För allt detta har med antibiotikaresistens att göra.

Slutligen ber vi Anna sia om framtiden, och hur stor risken är att mänskligheten dör ut på grund av resistenta bakterier.

VÅR PODDSERIE PÅ SVENSKA

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog, Sonja Leister och Björn Udd som jobbar på kontoret i Stockholm.

Sjuksköterska sitter i en säng med ett litet barn

Nu kan vi göra dubbelt så mycket tillsammans

I jul är varje hundralapp du ger värd två hundralappar. Akelius Foundation har nämligen valt att bli en av oss i Läkare Utan Gränser och dubbla alla engångsgåvor fram till 5 januari. Det betyder att vi tillsammans kan göra dubbelt så mycket.
Ge en gåva