Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Sjuksköterskan Anna om antibiotikaresistens

Publicerad 19 november 2019
Anna Sjöblom och Björn Udd
Foto: Catinka Agneskog / Läkare Utan Gränser
Anna Sjöblom pratar om antibiotikaresistens med Björn Udd.

En tyst tsunami. Så har antibiotikaresistens beskrivits av forskare. Varför och på vilket sätt berättar sjuksköterskan Anna Sjöblom. Och vad har antibiotikaresistens egentligen för likheter med klimathotet?

För 20 år sedan tilldelades Läkare Utan Gränser Nobels fredspris. För prispengarna startade vi Accesskampanjen för allas rätt till livräddande läkemedel. I det här avsnittet av ”Uppdrag: Rädda liv” pratar vi med sjuksköterskan Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränsers kontor i Stockholm, hur Accesskampanjen arbetar med antibiotikaresistens.

– Alla kan drabbas. Men om du är ett förtidigt nyfött barn, och du redan är skör, då kan man dö i en infektion ganska lätt. Du har också ganska liten marginal att ställa om behandlingen och anpassa den. Vi har alla en anledning att oroas av den här problematiken, men ju mindre tillgång till sjukvård du har, desto hårdare kommer du att slås av en resistent infektion, säger Anna i podden.

Dessutom kommer vi att beröra ämnen som skillnaden mellan virusinfektioner och bakteriella infektioner, läkemedelsindustrin och penicillinets uppfinnare Alexander Fleming. För allt detta har med antibiotikaresistens att göra.

Slutligen ber vi Anna sia om framtiden, och hur stor risken är att mänskligheten dör ut på grund av resistenta bakterier.

VÅR PODDSERIE PÅ SVENSKA

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog, Sonja Leister och Björn Udd som jobbar på kontoret i Stockholm.

LADDA NER PODDSERIEN

Alla avsnitt

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare