Hoppa till huvudinnehåll
Foto: Abubakr Bakri/Läkare Utan Gränser
Det pågående våldet i nordöstra Nigeria tvingade människor att fly till andra delstater men också till angränsande länder som Niger och Kamerun.

Nigeria

Fortsatta väpnade konflikter och osäkerhet har tvingat mer än tre miljoner människor att lämna sina hem i olika delar av Nigeria.

Det har gått elva år sedan upproret startade i nordöstra Nigeria där beväpnade oppositionsgrupper strider mot nigerianska armén. Tusentals har dödats i striderna och många fler har dött av undernäring, mässling och malaria. Människor har tvingats fly och förlorat sitt levebröd då de inte längre kan bruka jorden eller sälja sina produkter.

Läkare Utan Gränsers arbete i Nigeria

Vårt stöd till internflyktingar och värdsamhällen omfattar mödra- och barnhälsovård, stöd för psykisk hälsa, behandling av undernäring samt vård och stöd till överlevare av sexuellt våld.

Undernäring

I Nigerias nordöstra och nordvästra regioner har en kombination av faktorer, såsom eskalerande våld, flykt, höga livsmedelspriser, klimatförändringar och epidemier, bidragit till en allvarlig hälso- och undernäringskris.

Vi har utökat vår verksamhet i flera regioner för att hantera de ökande antalet patienter med undernäring. 

Noma

I Sokoto stöder vi behandling av noma, en försummad sjukdom som främst drabbar små barn. Den börjar med en infektion i tandköttet som sedan förstör ben och vävnad i kinden och näsan. Om noma lämnas obehandlad dör upp till 90 procent av de drabbade inom några veckor. De som överlever blir svårt vanställda.  

Vårt team erbjuder rekonstruktiv kirurgi, fysioterapi, näringsstöd och stöd för psykisk hälsa samt bedriver uppsökande verksamhet för tidig upptäckt av fall.

 

Dokumentär: "Tur att vi är vid liv" | Människor i delstaten Katsina, i nordvästra Nigeria, har drabbats av en stor näringskris samtidigt som det pågår en våldsvåg. Mödrar här gör långa resor på osäkra vägar för att få sina undernärda barn behandlade på Läkare Utan Gränsers klinik.

Nigeria

Fakta Nigeria

  • Befolkning: 195,9 miljoner
  • Huvudstad: Abuja
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1996
  • Antal anställda 2022: 2 830