Hoppa till huvudinnehåll
Flygfoto av ön södra Tarawa
Publicerad 4 juli 2023

Tredubbelt hälsohot för önationen Kiribati

Foto: Karim Eldib
Hälften av Kiribatis bor på södra Tarawa. Öns högsta punkt ligger bara tre meter över havsytan.

Önationen Kiribati är en av världens mest sårbara platser när det kommer till klimatförändringar. Nu står landet inför vad som beskrivits som ett tredubbelt hälsohot: smittsamma sjukdomar, diet-relaterade sjukdomar, och hälsoeffekterna av just klimatförändringarna.

På 32 atoller och en korallö mitt ute i Stilla havet ligger Kiribati: ett av de mest avlägsna och geografiskt utspridda länderna på jorden. Kiribati är hårt drabbat av temperaturhöjningar, stormar, erosion, torka och översvämningar. Allt detta har en direkt eller indirekt påverkan på människors hälsa.

– Det är en stor oro för oss som bor vid kusten. Varje gång det kommer stora vågor känner vi panik, säger invånaren Beia Tiim.

Kiribatis grundvatten ligger väldigt nära havsvattnet vilket gör att det är stor risk att saltvatten blandas med dricksvatten. När det inte regnat på länge sjunker grundvattennivån snabbt. I juni förra året utropade regeringen en nödsituation på grund av en ihållande torka som orsakade vattenbrist.

– Vattnet i brunnarna blir mer och mer bräckt eller saltigt vilket gör att det inte längre är tillräckligt bra för att dricka, säger barnläkaren Joanne Clarke.

– Brist på rent vatten gör det svårt för invånarna att uppehålla god sanitet, ökar risken för diarréer och hudinfektioner och gör det svårare att odla.

En kvinna sitter på en stol utanför sitt hus.
Foto: Nicolette Jackson
Beia Tiim bor på ön södra Tarawa. Med däck, cement och skräp har hon och sin familj byggt barriärer för att skydda sitt hus mot havet.

Undernäring, men samtidigt fetma

En stor andel av Kiribatis befolkning lever med fetma. Samtidigt har våra team på sistone mött allt fler undernärda barn.

– Det som är slående här jämfört med andra länder jag jobbat i där undernäring förekommit är att många av de vuxna är överviktiga. Det är en annan konsekvens av att äta mat med lite näring: ett stort antal personer med diet-relaterade icke-smittsamma sjukdomar som typ 2- diabetes. Det är svårt att odla frukt och grönsaker här och att få tag på nyttig, näringsrik mat är inte lätt. Den mesta maten är importerad och innehåller mycket fett och socker, säger Joanne Clarke.

Kiribatis hälsobörda är komplex. I Stillahavsregionen tillhör landet de med flest fall av icke-smittsamma sjukdomar, barnadödlighet och smittsamma sjukdomar som tuberkulos och lepra.

– Hälsobördan är enorm för ett sådant litet land. Mödradödligheten är en av de högsta i regionen; spädbarnsdödligheten är ungefär tio gånger så stor som i Australien och Nya Zeeland, säger landets hälso- och sjukvårdsminister Tinte Itinteang.

– Allt detta har inte hänt över natten utan har förvärrats de senaste tio åren.

Brist på medicinsk personal

Kiribati har en folkmängd på 120 000 av vilken hälften bor på ön södra Tarawa där huvudstaden Tarawa ligger. Resten är utspridda på de 33 yttre öarna. Eftersom önationen totalt omfattar 811 kvadratkilometer land och 3,5 miljoner kvadratkilometer hav har regeringen svårt att ge sjukvård till alla dess invånare.

Ett stort problem är bristen på medicinsk personal. De senaste tolv månaderna förlorade Kiribati 30 av sina mest kvalificerade sjuksköterskor till arbetsmarknaden i Australien och Nya Zeeland. Många läkare har också lämnat landet.

Kvinna i svart Läkare Utan Gränser-t-shirt
Foto: Nicolette Jackson
På sjukhuset Tungaru Central Hospital i södra Tarawa jobbar Joanne Clarke med lokala kollegor från hälso- och sjukvårdsmyndigheten.

– Det finns exempel på läkare som aldrig kom hem igen efter sin utbildning. De bara lämnade Kiribati, säger Revite Kirition, chef för hälso- och sjukvårdsmyndigheten.

Läkare Utan Gränser har funnits på plats i Kiribati sedan oktober 2022 och arbetar tillsammans med hälso- och sjukvårdsmyndigheten med mödravård och vård av nyfödda. Vi ger vård på landets största sjukhus och utbildar den lokala vårdpersonalen.

Svåra leveranser

Joanne Clarke har bevittnat hur svårt det kan vara för hälso- och sjukvårdsmyndigheten att säkerställa att livsviktiga medicinska förnödenheter finns att tillgå.

– Det har varit problem med leveranser av mediciner och utrustning. Kiribati ligger så avlägset så det tar lång tid för saker att fraktas hit med båt eller flyg. Nyss hade vi brist på näringsrik mat som vi ger till undernärda barn under en period när vi verkligen behövde det.

Moannara Benete som har hand om landets centrala medicinska lager instämmer.

– När leveransen av näringsrik mjölk äntligen kom fram hade all mjölk gått ut. Det tog åtta månader för leveransen att komma hit från Europa. Det är en allvarlig situation vi står inför som vi behöver hjälp för att klara.