Medlemsstaterna i FN:s säkerhetsråd måste ta till konkreta åtgärder för att skydda tillgången till sjukvård i konfliktområden. Inför mötet i säkerhetsrådet den 28 september släpper vi en detaljerad dokumentation av attackerna på två vårdinrättningar i Jemen.
Det är en intern utredning som ligger till grund för de två rapporterna som beskriver attackerna på vårdinrättningar som vi driver samt stödjer i Jemen. I de två attackerna dödades 20 personer, de flesta av dem patienter, och 32 skadades. Den saudi-ledda koalitionen har tagit på sig attackerna som träffade ett sjukhus i Abs, Hajjah, den 15 augusti 2016 och en klinik i staden Taiz den 2 december 2015. Rapporterna återger i detalj de åtgärder som vidtagits före, under och omedelbart efter flyganfallen.
Förutom den omedelbara förlusten av liv och förstörelse som bombningarna orsakade så ledde attackerna också till att vi tvingades lämna sex sjukhus i norra Jemen. Det innebär att en redan mycket utsatt befolkning nu står utan tillgång till hälso- och sjukvård.
Även om det finns betydande skillnader i omständigheterna kring de båda incidenterna så innebar attackerna att fungerande sjukvård slogs ut och att det medicinska uppdraget inte respekterades. Den interna utredningen av incidenterna i Abs och Taiz drar också slutsatsen att båda inrättningarna inte användes till något annat än sjukvård och därför så fanns det inga legitima skäl att attackera. I det krig som nu utkämpas i Jemen finns det en total likgiltighet inför förlusten av civila liv från alla stridande parter.
Sedan resolutionen 2286 röstades igenom i FN: s säkerhetsråd i maj förra året har det inte funnits några konkreta och synliga åtgärder för att genomföra beslutet. Vi uppmanar säkerhetsrådets medlemmar att ta djärva och praktiska åtgärder under morgondagens möte för att se till att 2016 är det sista året som sjukhus bombas medan världen tittar på i tystnad. Vi upprepar vår uppmaning till alla stridande parter att upprätthålla principerna om humanitär rätt som skyddar civilbefolkningen samt medicinsk utrustning, patienter och personal, och därmed minska de mänskliga förlusterna som präglat denna konflikt.
Läkare Utan Gränser har arbetat i Jemen sedan 1994. När konflikten i landet trappades upp, i början av 2015, ledde det till en dramatisk ökning av humanitära och medicinska behov. Vår insats i Jemen är för närvarande vår tredje största i världen. Före den 15 augusti 2016 var vi verksamma på 11 sjukhus och vårdcentraler i Jemen och gav stöd till ytterligare 18 sjukhus eller vårdcentraler i åtta provinser: Taiz, Aden, Al-Dhale, Saada, Amran, Hajjah, Ibb och Sanaa. Fler än 2 000 anställda var verksamma i landet, inklusive 90 internationell personal.