Hoppa till huvudinnehåll
En anställd på Läkare Utan Gränser blickar ut över världens största flyktingläger i Cox's Bazar, Bangladesh.
Foto: Hasnat Sohan / Läkare Utan Gränser
Över 800 000 rohingyer som flytt från våldet i Myanmar lever fortfarande i överfulla och ohälsosamma läger i Bangladesh.

Bangladesh

Hundratusentals rohingyer lever som flyktingar i Bangladesh efter att ha flytt undan riktat våld i Myanmar.

Rohingyer från delstaten Rakhine i Myanmar har flytt undan våldet till Cox’s Bazar i sydöstra Bangladesh sedan 1978. Den senaste vågen av dödliga attacker i Rakhine, som började i augusti 2017, ledde till den hittills största tillströmningen av rohingyer till Cox’s Bazar.

Fem år senare lever fortfarande över 900 000 rohingyer under svåra förhållanden i megalägret.

Läkare Utan Gränsers arbete i Bangladesh

Vi driver tio sjukhus och vårdcentraler i Cox’s Bazar. Där erbjuder vi akut- och intensivvård samt bistår vid förlossningar. Vi vårdar också patienter som utsatts för sexuellt våld och stöttar myndigheternas vaccinationsprogram.

Rent vatten och sanitet är en viktig del i vårt arbete för att förbättra hälsan och förhindra sjukdom, och vi gör detta bland annat genom att distribuera vatten med lastbilar samt installera pumpar, brunnar och latriner.

Kamrangirchar är en tätbefolkad stadsdel i Bangladeshs huvudstad Dhaka, där cirka 700 000 människor bor, de flesta migranter från landsbygden som söker arbete i städernas fabriker. Med Dhakas snabba urbanisering följer ökade vårdbehov och Bangladeshs sjukvårdssystem har haft svårt att hålla jämna steg.

Läkare Utan Gränser driver därför två kliniker i Kamrangirchar, som erbjuder hälso- och sjukvård till fabriksarbetare som arbetar i miljöer där säkerhetsåtgärder är en lyx. Vi erbjuder också en rad tjänster till invånarna, bland annat samarbetar vi med hälso- och sjukvårdsmyndigheterna för att administrera rutinmässiga vaccinationer.

Läs mer om våra aktiviteter i Bangladesh på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida. 

Senast uppdaterad 18 juli 2023.
 

Bangladesh

Fakta Bangladesh

  • Befolkning: 163 miljoner
  • Huvudstad: Dhaka
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1985 
  • Antal anställda 2022: 2 043