Hoppa till huvudinnehåll

Bangladesh - rohingyer på flykt

En anställd på Läkare Utan Gränser blickar ut över världens största flyktingläger i Cox's Bazar, Bangladesh.
Foto: Hasnat Sohan / Läkare Utan Gränser
Över 800 000 rohingyer som flytt från våldet i Myanmar lever fortfarande i överfulla och ohälsosamma läger i Bangladesh.

Bangladesh

Fakta Bangladesh

  • Befolkning: 163 miljoner
  • Huvudstad: Dhaka
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1985 
  • Antal anställda 2020: 1,982

Hundratusentals rohingyer lever som flyktingar i Bangladesh efter att ha flytt undan riktat våld i Myanmar.

Rohingyer från delstaten Rakhine i Myanmar har flytt undan våldet till Cox’s Bazar i sydöstra Bangladesh sedan 1978. Den senaste vågen av dödliga attacker i Rakhine, som började i augusti 2017, ledde till den hittills största tillströmningen av rohingyer till Cox’s Bazar.

Innan augusti 2017 hade Läkare Utan Gränser ett projekt i Cox’s Bazar och ett i Kamrangirchar, ett slumområde i huvudstaden Dhaka. När över 700 000 rohingyer under kort tid flydde undan våldet i Mynamar öppnade vi flera nya akutprojekt. Fem år senare lever fortfarande 800 000 rohingyer under svåra förhållanden i megalägret.

Vi driver tio sjukhus och vårdcentraler. Vi ger akut- och intensivvård samt bistår vid förlossningar. Vi vårdar också patienter som utsatts för sexuellt våld och stöttar myndigheternas vaccinationsprogram. Rent vatten och sanitet är en viktig del i vårt arbete för att förbättra hälsan och förhindra sjukdom, och vi gör detta bland annat genom att distribuera vatten med lastbilar samt installera pumpar, brunnar och latriner. 

I Kamrangirchar erbjuder vi sjukvård till gravida tonårsflickor. Vi ger också medicinskt och psykologiskt stöd till överlevare av sexuellt våld och våld i nära relationer. 

Under 2020 startade vi aktiviteter för att bekämpa coronapandemin.

Läs mer om våra aktiviteter i Bangladesh på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida. 

Senast uppdaterad 27augusti 2021.