Hoppa till huvudinnehåll

Myanmar

Foto: Eddy McCall / MSF
En patient med läkemedelsresistent tuberkulos får behandling på vår klinik i Lashio.

Myanmar

Fakta Myanmar 

  • Befolkning: 53,7 miljoner
  • Huvudstad: Naypyidaw 
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1992 
  • Antal anställda 2022: 1 340

Militärens maktövertagande i Myanmar i februari 2021 skapade kaos i det offentliga sjukvårdssystemet och hotar miljontals människors möjlighet att få tillgång till sjukvård.

Läkare Utan Gränsers team fortsätter att vårda hiv-, tuberkulos- och hepatit C-patienter, tillhandahålla grundläggande sjukvård och tjänster inom reproduktiv och sexuell hälsovård samt att rycka ut i akuta medicinska kriser.

Vi var pionjärer inom hiv-behandling i Myanmar - vid en tidpunkt var vi den största leverantören av antiretrovirala läkemedel i landet - och fick ständigt fler patienter.

Under 2015 började vi samarbeta med hälso- och sjukvårdsmyndigheterna för att överföra patienter till det decentraliserade nationella aidsprogrammet, så att människor kunde få vård närmare hemmet. Detta har stoppats sedan militären tog makten, och vi ser nu att dessa patienter återvänder i större antal till oss på våra kliniker i Shan, Kachin och Tanintharyi.

Trots begränsningar av humanitärt tillträde till konfliktdrabbade områden och tvångsförflyttade personer har vi också mobila team baserade i Sittwe, centrala Rakhine, som ger primärvård och ordnar akuta remisser för patienter från alla delar av samhället.

Läs mer om våra aktiviteter i Myanmar på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.

 

Senast uppdaterad 18 juli 2023.