Hoppa till huvudinnehåll

Colombia - hjälp till flyktingar från venezuela

För personer som upplevt konflikter, sexuella övergrepp och psykiska besvär är det en fördel om psykisk hälsa integreras med allmän sjukvård. Vi försöker få den colombianska regeringen att erkänna sexuellt våld som en akutsituation.
Foto: Anna Surinyach/MSF

Fakta Colombia 

  • Befolkning: 49 miljoner
  • Huvudstad: Bogotá
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1985
  • Antal anställda 2018: 104

 

Under 2018 har Läkare Utan Gränser inriktat arbetet i Colombia på att hjälpa migranter, personer som utsatts för våld och människor som tvingats fly sina hem.

Trots pågående fredsprocess mellan regeringen och olika rebellgrupper sker fortfarande våldsutbrott i vissa delar av landet. Tusentals civila har begränsad rörelsefrihet eller har tvingats fly på grund av sammandrabbningar mellan beväpnade grupper och kriminella organisationer och i många samhällen har lokala ledare dödats. Under året har vårt akutteam tagit sig till flera platser – till Chocó i nordvästra Colombia och till Norte de Santander och Arauca i nordöstra Colombia – för att hjälpa människor som tvingats lämna sina hem.

Vi har också haft team vid gränsen till Venezuela för att hjälpa migranter därifrån. På flera platser kunde vi ge akut medicinsk vård och vi satte också upp ett team på regionalsjukhuset i Norte de Santander för att hjälpa venezuelaner som annars inte fick vård på grund av situationen i Colombia. Framför allt fokuserade vi på gravida och barn under fem år.

I städerna Cali och Puerto Asís hade vi team som gav psykologhjälp och stöd till personer vars nära anhöriga försvunnit under den långa konflikten. I våra gruppaktiviteter deltog mer än 11 600 personer och 443 fick dessutom individuell hjälp.

I hamnstaden Buenaventura fick personer som utsatts för våld hjälp av våra psykologer. I fall av sexuellt våld gavs omfattande vård, även abort om kvinnan begärde det. Vi var också en av de organisationer som protesterade mot ett lagförslag som innebar en begränsning av aborträtten. I alla våra projekt i Colombia erbjuder vi kvinnor som utsatts för sexuellt våld behandling och möjlighet till abort.

Under året har våra team Buenaventura också erbjudit akut medicinsk hjälp och nödhjälp till människor, de flesta från ursprungsbefolkningen och afrocolombianer, som tvingats lämna sina hem på grund av våldsamma konflikter mellan beväpnade kriminella grupper. Vi har också haft en hjälplinje man kunnat ringa och få stöd och råd när det gäller psykisk ohälsa.

Vi avslutade det projekt vi haft i Tumaco, en stad i sydvästra Colombia, där vi har behandlat dem som utsatts för våld, även sexuellt våld. Men vi kommer att finns kvar i staden som blir en bas för akuta insatser i Narino distriktet och dess omgivningar.

2018 i siffror:

  • 7880 patientbesök i öppenvård
  • 9 160 individuella patientbesök om psykisk ohälsa 

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2018. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 11 september 2019.

Det här arbetar vi med i Colombia