Hoppa till huvudinnehåll

Guinea efter ebolautbrottet

Finda på sexmånaders kontroll på Läkare Utan Gränsers klinik för hivvård i Conakry, Guinea.
Foto: Albert Masias / Läkare Utan Gränser

Fakta Guinea

  • Befolkning: 12,4 miljoner
  • Huvudstad: Conakry
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1984 
  • Antal anställda 2017: 242 

I Guinea arbetar Läkare Utan Gränser på att fler ska få tillgång till medicinsk hjälp, och utvecklar nya vårdmodeller. Ebolaepidemin 2014-2016 slog hårt mot ett sjukvårdssystem som redan tidigare hade många brister.

Vi samarbetar med hälsovårdsmyndigheterna, bland annat i ett projekt som gäller hiv, och under 2017 hjälpte vi nästan 11 000 personer som lever med hiv. Vi erbjuder test, behandling och vidare uppföljning vid sex vårdcentraler i huvudstaden Conakry. Sedan december 2016 stöttar vi också en avdelning med 31 sängplatser vid Donka-sjukhus. Där kan personer med aids få specialistvård.

Under 2017 öppnade vi ett nytt projekt i Kouroussa, nordöstra Guinea, ett område där malaria är ständigt förekommande och orsakar dödsfall. Projektet syftar till att utveckla vårdmodeller med inriktning på barn under fem år. Vi stöttar här både ett sjukhus och fem vårdcentraler. Genom att utbilda och hjälpa lokal vårdpersonal har vi förbättrat tillgången till diagnos och behandling av sjukdomar som malaria, undernäring och diarréer. De kan också identifiera fall som måste remitteras till sjukhus.

I Guinea har vi kapacitet att klara av akuta situationer som epidemier och naturkatastrofer. I mars skedde ett utbrott av mässling i huvudstaden och dess omgivningar och vi samarbetade då med hälsovårdsmyndigeterna. Mer än 650 000 barn i åldrarna från sex månader till tio år vaccinerades.

2017 i siffror:

  • 10 900 patienter behandlades för hiv
  • 7 900 patienter behandlades för malaria
  • 2 800 patienter remitterades till sjukhus

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 28 november 2018.

Det här arbetar vi med i Guinea