Hoppa till huvudinnehåll

Honduras - vård för våldsoffer

Mobil klinik i Honduras huvudstad Tegucigalpa. José Amador, en av våra läkare ger råd till en patient.
Foto: Spencer Platt/Getty Images

Fakta Honduras

  • Befolkning: 9,6 miljoner
  • Huvudstad: Tegucigalpa
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1974 
  • Antal anställda 2018: 96

Honduras är ett av de länder i Centralamerika där det råder stor fattigdom och osäkra förhållanden.

Under 2018 har Läkare Utan Gränser fortsatt arbetet med att ge personer som utsatts för våld, även sexuellt våld, omfattande vård. Det sker på flera kliniker i huvudstaden Tegucigalpa. Våra team ger dem som utsatts för våldtäkt medicinsk vård som också innebär hjälp för att förhindra smitta av hiv och hepatit B. Vi behandlar även infektioner som syfilis och gonorré. Dessutom har vi rådgivning, gruppterapi och psykologhjälp.

I juni öppnade vi en vårdcentral i Nueva Capital, som ligger i utkanten av Tegucigalpa. Där bor många internflyktingar. Vi har där primär sjukvård, personer som utsatts för våld kan få hjälp vid psykisk ohälsa och vi ger socialt stöd. Syftet med den nya vårdcentralen är att hjälpa patienter som har svårt att nå våra kliniker i huvudstaden.

I Choloma, norra Honduras, har vi ett team som arbetar på en barn- och mödravårdsklinik. Vi erbjuder där familjeplanering och rådgivning före och efter förlossning samt förlossningsvård. Personer som utsatts för våld, även sexuellt våld, kan få psykosocialt stöd. Vi har team som besöker olika platser i Choloma, som fabriker och skolor, för att informera om den hjälp som finns att få på kliniken.

I enlighet med internationella protokoll fortsätter vi att arbeta för att de som utsatts för sexuellt våld ska kunna få omfattande medicinsk hjälp. I landet råder fortfarande förbud mot behandling som krävs för att undvika oönskad graviditet.

 

Läkare Utan Gränser har arbetat i Honduras sedan 1974.

2018 i siffror

  • 11 000 patientbesök i öppenvård
  • 4 390 personer fick individuell hjälp för psykisk ohälsa
  • 300 personer fick behandling efter sexuellt våld

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2018. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 26 november 2019.

Det här arbetar vi med i Honduras