Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet: hjälp till syriska flyktingar

Salwah Mekrsh, 18, blev skjuten av en prickskytt i Aleppo. Hon får nu psykiskt stöd av Läkare Utan Gränser i Turkiet.
Foto: Anna Surinyach

Fakta Turkiet

  • Befolkning: 82,3 miljoner
  • Huvudstad: Ankara
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1999
  • Antal anställda 2018: 114

Turkiet är fortfarande det land med flest flyktingar i världen. Mer än 3,6 miljoner kommer från Syrien och 365 000 från andra länder. 

Trots att närmare 300 000 syrier återvände hem under 2018, enligt uppgifter från regeringen, så finns de flesta kvar i Turkiet. De bor i områden i och kring flera städer och behöver både medicinsk vård, psykologhjälp och socialt stöd. Läkare Utan Gränser har under 2018 fortsatt att ge ekonomiskt och tekniskt stöd till lokala frivilligorganisationer som arbetar med migranter och flyktingar i Turkiet. 

Sanliurfa 

I fyra år har vi stöttat flera organisationer, bland annat International Blue Crescent Relief and Development Foundation, med att hjälpa syriska flyktingar. Dessa aktiviteter omfattar psykosocialt stöd, hjälp med tolkar så att patienten kan kommunicera med sjukvårdspersonal och en vaccinationskampanj som regeringen initierat.

Då vi kände att lokala frivilligorganisationer kunde hantera de problem som fanns i Sanliurfa, en stad i södra Turkiet, beslöt vi att i juni avsluta vårt arbete där. 

Kilis och Istanbul 

Tillsammans med organisationen Citizens’ Assembly hade vi två andra projekt för migranter och syriska flyktingar. I Kilis, ett område i södra Turkiet, hade Citizens’ Assembly ett program med psykosocialt stöd och hjälp vid psykisk ohälsa. Detta lämnades i april över till en annan organisation, men man fortsatte att hjälpa syriska flyktingar i staden Kilis. I Istanbul hade vi flera aktiviteter för migranter och flyktingar som misshandlats. 

Förutom att ge lokala frivilligorganisationer ekonomiskt och tekniskt stöd hoppas vi få nytt tillstånd att omgående kunna fortsätta att verka i landet.  

Läkare Utan Gränser har arbetat i Turkiet sedan 1999. 

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2018. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 12 december 2019.