Hoppa till huvudinnehåll

Afrikansk sömnsjuka

Som smittad av sömnsjuka kan man falla i djup medvetslöshet, därav namnet.
Foto: John Stanmeyer
Som smittad av sömnsjuka kan man falla i djup medvetslöshet, därav namnet.

Afrikansk sömnsjuka (human african trypanosomiasis) orsakas av en parasit som överförs till människan av tsetseflugan. Parasiten ger en infektion som i värsta fall kan leda till döden. Långt framskriden kan sjukdomen leda till medvetslöshet – därav namnet ”sömnsjuka”.

Afrikansk sömnsjuka uppträder i två olika former. Båda formerna av sömnsjuka orsakas av ett encelligt urdjur (Trypanosoma) som sprids via myggor. Den västafrikanska formen av sjukdomen orsakas av Trypanosoma brucei gambiense som ligger bakom cirka 97 procent av fallen. Den östafrikanska formen av sjukdomen orsakas av Trypanosoma brucei rhodesiense. 

Symptom på afrikansk sömnsjuka

I första skedet av sömnsjuka kan en lokal infektion förekomma på den plats där flugan bitit. Det är också vanligt med ömmande lymfknutor, feber, hudutslag och ont i muskler och leder. I nästa skede påverkas hjärnan av inflammationen vilket orsakar förvirring, omvänd dygnsrytm, demens och kramper. 

Den östafrikanska varianten av sömnsjuka har en mer akut form i det här skedet och patienten avlider ofta inom några veckor. Den västafrikanska formen av sjukdomen är av en mer kronisk karaktär med medvetanderubbningar och psykiska förändringar.

I ett långt framskridet stadium av sjukdomen drabbas det centrala nervsystemet vilket gör den smittade djupt medvetslös – därav namnet ”sömnsjuka”.

Behandling av sömnsjuka

För att ställa diagnosen används mikroskopisk undersökning av blod och ryggmärgsvätska. Det finns inget vaccin eller rekommenderat förebyggande läkemedel mot sömnsjuka. Sömnsjuka är en försummad sjukdom och den medicin som hittills använts för att behandla sömnsjuka är gammal och ger svåra biverkningar. 

Våra insatser mot sömnsjuka

Forskningsorganisationen DNDi i Genève, som delvis finansieras av Läkare Utan Gränser, har tagit fram det nya läkemedel fexinidazole till en bråkdel av den kostnad som läkemedelsbolagen hävdar är nödvändig för att utveckla nya mediciner. En framgång för de engagerade forskarna. Och en ännu större vinst för de individer som drabbas av denna potentiellt dödliga sjukdom.

Läkare Utan Gränser ansvarar för en stor del av logistiken och distributionen av sömnsjukemediciner. Vi har också mobila team som kan ta laboratorieprover och ge läkemedel mot sömnsjuka. Patienten ska noga övervakas och behandlas med medicin. Vi tillhandahåller behandling och utbildar även personal om det inte redan finns lokala kliniker.
 
Vi har projekt i Kongo-KinshasaCentralafrikanska republiken, Tchad och Uganda. Under de senaste 25 åren har vi behandlat nästan 50 000 patienter med sömnsjuka.

 

Uppdaterad 2021. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare