Hoppa till huvudinnehåll

Kongo - en kronisk humanitär kris

En av våra hjälparbetare med en patient i kris- och konfliktdrabbade Kongo Kinshasa.
Foto: Läkare Utan Gränser

Fakta Kongo-Kinshasa

 • Befolkning: 78,7 miljoner
 • Huvudstad: Kinshasa
 • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1977 
 • Antal anställda 2017: 2 881 

2017 var drygt fyra miljoner människor i Kongo-Kinshasa på flykt inom landet på grund av långvarig kris och nya våldsutbrott.

I Kongo-Kinshasa har Läkare Utan Gränser några av sina mest omfattande projekt. I östra delen råder sedan länge en kris, samtidigt som nya kriser blossar upp i andra delar av landet.

Konflikten i Tanganyika-provinsen har under senare år förvärrats. Därför har vi skalat upp våra akutinsatser i Nyunzu, i flyktingläger i staden Kalemie och i närliggande områden. Bland annat har vi mobila kliniker och ger vaccinationer mot mässling. Våra insatser gäller också reproduktiv och psykisk hälsa och dessutom stöttar vi vårdcentraler och sjukhusets barnavdelning. I några av lägren hjälpte våra team med att distribuera vatten, bygga latriner och duschar.

I Kasai-regionen, västra Kongo-Kinshasa flydde mer än en miljon människor undan extremt våld. En del höll sig gömda i flera veckor ute i skogen, med svåra skottskador och skärsår. Våra team kunde behandla några av dem. Konflikten orsakade akut brist på mat och ett ökat sexuellt våld. På sjukhuset i staden Kananga genomförde våra team drygt 1 200 operationer. I Tshikapa stöttade vi stadens sjukhus, vårdcentraler och fängelset. Då vårdcentraler satts i brand hade vi mobila kliniker.

Flyktinghjälp

I september började vi hjälpa de som flytt från konflikten i Centralafrikanska republiken genom stöd till sjukhus och mobila kliniker i städer i norra Kongo-Kinshasa. Tiotusentals flyktingar från Sydsudan har också tagit sig till norra Kongo-Kinshasa vi stöttade dem och lokalsamhället genom mobila kliniker och ett team på regionalsjukhuset.

Omfattande vård i Kivu-provinserna

I provinserna Nordkivu och Sydkivu, i östra delen av Kongo-Kinshasa, pågår sedan länge stridigheter. Här finns mer än 1,5 miljon internflyktingar som har stora medicinska och humanitära behov. Under 2017 försämrades situationen, då hade vi nästan 1,5 miljon patientbesök. I Nordkivu fortsatte våra team de fyra projekt vi driver på flera sjukhus och vårdcentraler.

Då det i juli skedde nya våldsutbrott i Sydkivu tog vi också hand om skadade patienter. Vid flera sjukhus har vi riktat in arbetet på vård av barn under 15 år, reproduktiv hälsa och behandling av personer som utsatts för sexuellt våld. Andra insatser gäller behandling av malaria, undernäring, hiv och tuberkulos.

Utbrott av epidemier

På grund av brist på hälso- och sjukvård är den genomsnittliga levnadsåldern 58 år, och vart tionde barn dör innan det har fyllt fem år.

Akutinsatser är en huvuduppgift för oss i Kongo-Kinshasa. Vi har fyra team som är beredda att snabbt rycka ut vid utbrott av våld, epidemier och flyktingströmmar. Under 2017 gjorde vi 62 akutinsatser. I början av året gällde det framför allt flera utbrott av mässling. Våra team vaccinerade drygt en miljon barn och behandlade närmare 14 000 för mässling. I maj skedde också ett utbrott av ebola i Likati-provinsen, men som snabbt var under kontroll. Fyra personer dog.

Under andra halvåret inträffade en omfattande koleraepidemi som spreds över hela landet. Drygt 19 000 patienter fick vård.

Lyssna på vår podd där läkaren Ludvig Bolinder berättar om sitt arbete med ett mässlingsutbrott.

Långvariga hälsoproblem

Malaria är den vanligaste dödsorsaken i landet. Under året behandlade våra team drygt 856 500 personer. Vi prövade nya vårdmodeller för att kunna ge bättre behandling på lokal nivå, som nu drivs på flera platser.

Kvinnors hälsa är en viktig del i våra projekt. Det gäller bland annat behandling efter osäkra aborter och personer som utsatts för sexuella övergrepp.

Ett annat problem är att många barn drabbas av undernäring.

 

Ett barn får behandling mot undernäring på vårdcentralen i Manono. Bild: Natasha Buhler / Läkare Utan Gränser.

 

 

 

Vi fortsätter att ge medicinsk och psykosocial hjälp till personer som lever med hiv och aids och att i samarbete med det nationella hiv-programmet och andra organisationer förbättra tillgången till testning och behandling. Vi stöttar vårdcentraler på flera platser i landet där drygt 7 000 patienter fick antiretroviral behandling.

I Maniema-provinsen, centrala Kongo-Kinshasa, testade vårt team drygt 18 000 personer för trypanosomiasis, också kallad sömnsjuka. 42 av dem fick behandling.

Avslutade projekt

I mars avslutade vi det projekt vi drivit i Shabunda, Sydkivu, under sju år. Under den tiden tagit emot närmare 930 000 patienter. I april avslutade vi projektet i Manono där våra team arbetat på regionsjukhusets barnavdelning och på flera vårdcentraler. I slutet av året lämnade vi över de projekt vi länge drivit på tre andra platser till landets hälsovårdsmyndigheter.

11 juli 2013 blev fyra av våra medarbetare bortförda i Kamango, östra Kongo-Kinshasa. En av dem lyckades fly i augusti 2014, men vi vet fortfarande ingenting om vad som hänt de övriga tre.  Ett kristeam arbetar för att få dem fria. 30 september 2017 blev en av deltagarna i teamet dömd till tio års fängelse för sin inblandning i att försöka nå en uppgörelse. Vi fortsätter arbetet med att lösa situationen på bästa möjliga sätt.

2017 i siffror: 

 • 1 772 000 patientbesök inom öppenvård
 • 856 500 behandlingar av malariapatienter
 • 122 800 patienter remitterades till sjukhus
 • 42 700 behandlades för undernäring
 • 38 300 förlossningar
 • 19 200 behandlingar mot kolera
 • 15 800 kirurgiska ingrepp
 • 7 300 behandlades för hiv
 • 4 700 behandlades efter sexuellt våld

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 27 november 2018

Det här arbetar vi med i Kongo