Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I Colombia har vi mobila kliniker och enklare mottagningar där vi ger allmän sjukvård, psykologvård och vaccinationer.

För personer som upplevt konflikter, sexuella övergrepp och psykiska besvär är det en fördel om psykisk hälsa integreras med allmän sjukvård. Vi försöker få den colombianska regeringen att erkänna sexuellt våld som en akutsituation.

Colombia - vård för psykisk ohälsa

Läkare Utan Gränser har under 2017 gjort en rad akuta insatser i Colombia. Vi har också fortsatt att hjälpa människor som utsatts för våld.

Trots fredsavtalet mellan FARC-gerillan och landets regering lever många civila under mycket osäkra förhållanden. Stora delar av landet kontrolleras av kriminella organisationer, tidigare FARC-medlemmar och ELN-gerillan.

VÅRT ARBETE I COLOMBIA 2017

Vårt akutteam ryckte in för att hjälpa människor som tvingats fly sina hem i flera områden i både södra, centrala och västra Colombia. Efter ett jordskred i staden Mocoa i Putumayoregionen, södra Colombia, hjälpte våra team lokalsjukhuset med primär sjukvård. Omkring 300 personer dog i jordskredet och hundratals saknas fortfarande.

Psykisk ohälsa

I städerna Tumaco och Buenaventura, en hamnstad i västra Colombia, har vi fortsatt de projekt vi har som gäller psykisk ohälsa. Vi hjälper människor som utsatts för våld av kriminella och väpnade grupper och under året hade vi drygt 9 000 patientbesök. I Buenaventura var det drygt 800 personer som sökte psykologhjälp via telefon på vår kostnadsfria hjälplinje. På flera platser förstärkte våra team sina insatser.

I Tumaco fick 227 personer som utsatts för sexuellt våld medicinsk hjälp och i Buenaventura tog vi emot 296 personer. Vi stöttade också gravida kvinnor.

Efter 50 år av krig saknas uppskattningsvis fler än 126 000 personer. Vi har startat ett projekt med psykologhjälp till familjer vars anhöriga försvunnit. Projektet utgår från städerna Puerto Asís, Putumayoregionen, och Cali, Valleregionen, västra Colombia. I båda dessa städer har mellan 500 och 3 000 personer rapporterats försvunna. Sedan starten i augusti och september har våra team haft mer än 160 gruppmöten som gäller psykisk ohälsa och gett individuell hjälp i mer än 300 fall.

2017 i siffror:

  • 12 900 patientbesök i öppenvård
  • 9 600 individuella patientbesök om psykisk ohälsa 

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 11 november 2018.

Det här arbetar vi med i Colombia

Sexuellt våld är vanligt i Rustenburg, Sydafrika. Vi driver klinik med vård för överlevare.

Sexuellt våld

Sexuella övergrepp förekommer på många håll i världen, även under fredstid. Kvinnor utsätts oftast, även inom familjen. Konsekvenserna kan vara stigmatisering, diskriminering och både psykiskt och fysiskt lidande. 

Vi stödjer med terapi i världens största flyktingläger Dadaab, Kenya.

Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa. Vi erbjuder psykosocialt stöd både som en del i arbetet vid akuta insatser som naturkatastrofer, och som en integrerad del i befintliga projekt. 

Aktuellt om Colombia

Våra team finns på plats efter jordskredet i staden Mocoa, södra Colombia.
Nyheter från fältet

Vi ger stöd efter jordskredet i Colombia

Många människor förlorade sina familjemedlemmar och står nu utan tak över huvudet efter jordskredet i staden Mocoa, södra Colombia. Våra team finns på plats och ger medicinsk och psykiatrisk vård.

En kvinna får hjälp av vårt team i Tumaco, Colombia.
Nyheter från fältet

Sexuellt våld – övergrepp i det dolda

Sexuella övergrepp är det mest förekommande våldet mot kvinnor och flickor i Colombia. Våldet är djupt rotat i vissa områden, där har övergreppen blivit en del av vardagen.

I sydvästra Colombia tvingar våldet människor att fly till områden utan tillgång till grundläggande förnödenheter och tjänster som sjukvård. Läkare Utan Gränser bistår psykologstöd och med vattenförsörjning.
Nyheter från fältet

Våldet i Colombia ökar humanitära behov

I sydvästra Colombia har nya strider lett till en humanitär kris. På grund av våldet har människor tvingats fly eller stanna kvar i områden utan tillgång till grundläggande förnödenheter och tjänster som sjukvård.

I över 50 år har människor i Colombia levt med väpnad konflikt. Majoriteten av befolkningen har erfarenhet av våldsamma händelser och många lider av psykologiska besvär av detta. FOTO: Anna Surinyach
Nyheter från fältet

COLOMBIA: VÅLDET GER OSYNLIGA MEN DJUPA SÅR

Raphael har bevittnat väpnade strider och begravt vänner som blivit offer för våldet i Colombia. Han känner sig ändå lyckligt lottad över att hans familj klarat sig oskadd. Men flykten från hembyn har satt djupa spår och behovet av psykiskt stöd är stort.