Hoppa till huvudinnehåll

Internationella kvinnodagen 2016

Foto: Kadir Van Lohuizen/NOOR
En ung kvinna i Tegucigualpa som blivit gravid efter ett övergrepp. Hon är patient på Läkare Utan Gränsers projekt i Centro de Salud Alonso Suazo.

Var tredje kvinna i världen har blivit utsatt för någon form av sexuellt våld. Det drabbar alla länder och sociala klasser och förekommer både inom familjen och ute i samhället. Det är lätt att glömma de enskilda människorna när sexuellt våld är närvarande överallt.

– De flesta människor känner sig inte bekväma med att tala om våldtäkt - men tystnad dödar. Låt oss tala med en röst och stödja de om utsatts för alla typer av våld, säger Pen Luther Mundida, sjuksköterskerådgivare vid Läkare Utan Gränsers projekt i Mbare, Zimbabwe. 

– När jag läser tidningarna i Zimbabwe finns det ofta en rubrik som handlar om sexuellt våld. Bakom alla dessa rubriker finns en individ, en kvinna, ett barn vars liv har förändrats genom en våldshandling. Det är uppenbart att ingen är immun mot sexuellt våld. Effekterna av våldtäkt och sexuellt våld kan vara oönskad graviditet, psykiskt trauma, fysiska skador och sexuellt överförbara infektioner såsom HIV. Några av dessa offer utsätts för både sexuellt och fysiskt våld. Vissa flickor tvingas att gifta sig med sin förövare vilket påverkar resten av deras liv. De flesta gärningsmän är människor som den utsatta känner, vilket gör det mycket svårt att lita på någon. Varje offer har en historia.

Det här är några av dem.

“Min mamma trodde inte på mig” Sjuttonåriga Wangai utsattes för ett utdraget sexuellt övergrepp av en person i sin närhet. Hon togs omhand på Läkare Utan Gränsers klinik i Mathare, Nairobi.

“Jag skäms” Hon var bara 13 år gammal när hon för första gången kom till Läkare Utan Gränsers familjecenter i Tari, Papua Nya Guinea, tillsammans med sin mamma.

“Jag blickar framåt” Maria, som bor i Colombia, blev utsatt för en gruppvåldtäkt när hon var medvetslös.

Traumat är stort” Pascale Pynson är psykolog och arbetar med patienter som utsatts för sexuellt våld på vår klinik i Mathareslummen. Hon möter ett stort antal små barn på kliniken. 

Alla flickor och kvinnor har givit oss tillåtelse att publicera deras berättelser.