Hoppa till huvudinnehåll

Sexuellt våld och hiv i Sydafrika

Antalet personer som smittats av både hiv och tuberkulos är högt. Vi fortsätter att genom nya strategier få fler att låta sig testas och få tillgång till behandling av hiv och tuberkulos.
Foto: Peter Casaer/Läkare Utan Gränser
Antalet personer som smittats av både hiv och tuberkulos är högt. Vi fortsätter att genom nya strategier få fler att låta sig testas och få tillgång till behandling av hiv och tuberkulos.

Sydafrika

Fakta Sydafrika

  • Befolkning: 57,8 miljoner
  • Huvudstad: Kapstaden
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1999 
  • Antal anställda 2020: 254

I Sydafrika stöttar Läkare Utan Gränser landets nya behandlingsstrategier för hiv och tuberkulos. Vi ger också vård och stöd till personer som utsatts för sexuellt våld och arbetar för att förbättra tillgången till livräddande läkemedel. 

Under 2018 var Sydafrika först i världen med att införa det nya läkemedlet bedakilin som en del av rekommenderad behandling av läkemedelsresistent tuberkulos. Därmed görs behandlingen mer effektiv och med mindre biverkningar – ett mål som vi länge har haft.

I KwaZulu-Natal-provinsen arbetar vi tätt med civilsamhället för att få fler att testa sig mot hiv och screena för tuberkulos. Vi arbetar även för att öka tillgången till hivbehandling.

I dokumentären Driving Change möter vi chauffören Leboang Sekema, som arbetar med att köra överlevare av sexuellt våld till och från vår klinik. Det är en ansvarsfull roll, eftersom han ofta är den första personen som patienten möter från Läkare Utan Gränser.

I Khayelitsha, ett socioekonomiskt utsatt område nära Kapstaden, fortsätter vi att utveckla behandlingsprogrammen för läkemedelsresistent tuberkulos och ge bästa möjliga vård för personer som lever med både hiv och tuberkulos.

Våra team arbetar också med insatser mot covid-19 runt om i Sydafrika.

Läs mer om våra aktiviteter i Sydafrika på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.

Senast uppdaterad 28 april 2021.