Hoppa till huvudinnehåll

Sexuellt våld och hiv i Sydafrika

Antalet personer som smittats av både hiv och tuberkulos är högt. Vi fortsätter att genom nya strategier få fler att låta sig testas och få tillgång till behandling av hiv och tuberkulos.
Antalet personer som smittats av både hiv och tuberkulos är högt. Vi fortsätter att genom nya strategier få fler att låta sig testas och få tillgång till behandling av hiv och tuberkulos.
Foto: Peter Casaer/Läkare Utan Gränser

Fakta Sydafrika

  • Befolkning: 57,8 miljoner
  • Huvudstad: Kapstaden
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här:1999 
  • Antal anställda 2018: 282 

I Sydafrika stöttar Läkare Utan Gränser landets nya behandlingsstrategier för hiv och tuberkulos. Vi arbetar också med vård för personer som utsatts för sexuellt våld och med att förbättra tillgången till livräddande läkemedel. 

2018 var Sydafrika först i världen med att införa det nya läkemedlet bedaquiline som en del av rekommenderad behandling av läkemedelresistent tuberkulos. Därmed görs behandlingen mer effektiv och med mindre biverkningar – ett mål som vi länge har haft. 

Hiv och tuberkulos 

Vi arbetar med att öka tillgången till nya läkemedel och vård för patienter med läkemedelsresistent tuberkulos. Vi har projekt för både hiv och tuberkulos i Khayelitsha, nära Kapstaden och i ett annat distrikt, King Cetshwayo. Under året genomförde vi i King Cetshwayo en dörr till dörr-undersökning om hiv för att få en överblick av situationen. De preliminära resultaten visar att de nya lokalt förankrade strategierna för att minska hiv och tuberkulos, sjuklighet och antalet dödsfall har haft effekt.  

I Khayelitsha har vi förbättrat vården för mammor med hiv och deras barn. Programmet startade 2016 och året därpå togs det med i nationella programmet för behandling av hiv. 

Sydafrika är nu också ett av flera länder som deltar i den kliniska studien endTB. Den har som mål att ta fram nya behandlingsstrategier för multiresistent tuberkulos som är kortare, effektivare och ger färre biverkningar.  

Sexuellt våld 

Sydafrika är ett av länderna med högst antal rapporterade fall av sexuellt våld och mord på kvinnor. 2018 rapporterades över 50 000 fall av sexuella övergrepp och mörkertalet antas vara högt.

I Bojanala distriktet, ett gruvområde, arbetar vi för att fler av dem som utsatts för sexuellt våld ska få tillgång till vård. Vi har fyra kliniker där man kan få hjälp, både medicinsk vård och vård för psykisk ohälsa, samt social service. Ett ökat antal patienter har remitterats till oss. Vi har också haft möten med skolhälsovården och träffat närmare 12 700 elever på 20 skolor för att informera om sexuellt våld. Under året remitterades omkring 27 elever till oss. Vid två vårdcentraler hade vi sjuksköterskor som hjälpte kvinnor som ville göra abort. 

Titta på dokumentären Driving Change om chauffören Leboang Sekema, som arbetar med att köra överlevare av sexuellt våld till och från vår klinik. Det är en ansvarsfull roll, eftersom han ofta är den första personen som patienten möter från Läkare Utan Gränser.

 

Brist på läkemedel

SSP (Stop Stockouts Project) är en förening som vi och fem andra organisationer stödjer. Den bevakar tillgången till livsviktiga läkemedel på kliniker runt om i landet och larmar då de saknas eller börjar ta slut. 2018 kunde man identifiera och därför uppmärksamma att det rådde stora brister på flera platser i nordvästra provinsen, en följd av strejkaktioner bland vårdpersonal. 

2018 i siffror

  • 21 000 patienter fick hivbehandling 
  • 1 430 påbörjade behandling mot tuberkulos 
  • 550 patienter fick vård efter sexuellt våld 


Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2018. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 3 december 2019.

Det här arbetar vi med i Sydafrika