Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Läkaren Johanna om tuberkulos

Publicerad 6 december 2019
Björn Udd och Johanna Kuhlin
Läkaren Johanna Kuhlin pratar med Björn Udd om bland annat läkemedelsresistent tuberkulos, stigmat kring sjukdomen och hur framtiden ser ut för tuberkulosvård.
Foto: Catinka Agneskog / Läkare Utan Gränser

Tuberkulos är den infektionssjukdom som dödar flest i världen – mer än hiv, mer än malaria. Varje år insjuknar 10 miljoner människor i sjukdomen, och av dessa dör 1,5 miljoner.  

Tuberkulos är en bakteriell sjukdom som framförallt drabbar lungorna, men den kan finnas överallt i kroppen. Läkaren Johanna Kuhlin har jobbat med sjukdomen både för Läkare Utan Gränser i Uzbekistan och Etiopien, men också hemma i Sverige. Hon säger att en av de stora orsakerna till att människor dör i sjukdomen är att det är svårt att få tillgång till läkemedel. 

– Problemet i många länder är att läkemedlen är för dyra. Det är som en lyxvara att kunna få behandling och därför är det viktigt att minska kostnaderna så att alla har tillgång till behandling, säger Johanna i podden. 

Tuberkulos är en sjukdom som slår till mot hela familjen, inte minst eftersom läkemedlen är så dyra. Johanna minns särskilt en patient från sitt uppdrag i Uzbekistan. 

– När vi träffade henne var hon nästan döende och familjen hade inte tillräckligt med pengar för att betala för vården. Hennes man hade åkt utomlands för att tjäna in pengarna som behövdes, men hon var så sjuk att han hade förberett allting för hennes begravning innan han åkte. Kistan han byggt stod på gården, säger Johanna. 

När det kommer till tuberkulos finns det också ljusglimtar att se fram emot. Johanna var nyligen på ett tuberkulosseminarium i Indien, och där talade man om vad som hänt de senaste åren. 

– Det finns ett vaccin för barn, men nu har ett vaccin för vuxna kommit ut. Det finns också många nya läkemedel som det forskas i just nu. Några av dem har nya verkningsmekanismer och biter på resistent tuberkulos, säger Johanna. 

Vår poddserie på svenska

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog,  och Björn Udd som jobbar på kontoret i Stockholm.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva