Hoppa till huvudinnehåll

Guinea-Bissau - undernäring och malaria

I syfte att förbättra sjukvården och minska dödligheten bland barn under fem år är vi verksamma vid den pediatriska avdelningen på sjukhuset i Bafatá, centrala Guinea-Bissau.

Fakta Guinea-Bissau

  • Befolkning: 1,8 miljoner
  • Huvudstad: Bissau
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1998
  • Antal anställda 2017: 298 

Guinea-Bissau är ett av världens fattigaste länder. Åratal av politisk instabilitet och ekonomisk stagnation har haft en mycket negativ påverkan på landet sjukvårdssystem.

Läkare Utan Gränser har fortsatt arbetet i centrala Bafatá där vi ansvarar för regionalsjukhusets neonatal och barnavdelningar, där målet är att minska barnadödligheten. Vi har också ett projekt för behandling av undernäring när det gäller barn och ungdomar upp till femton års ålder. Våra team stöttar fyra vårdcentraler ute på landsbygden. Andra insatser är att utbilda lokal vårdpersonal i att diagnostisera och behandla diarrésjukdomar, malaria och akuta luftvägsinfektioner. Dessutom att upptäcka och remittera patienter med undernäring.

malariasäsongen nådde sin höjdpunkt dubblerade vi antalet sängplatser på regionalsjukhuset. Vi vidtog också preventiva åtgärder som omfattade 21 000 barn i Bafatá.

Mårten Larsson, svensk läkare, jobbade på sjukhuset i Bafatá i slutet av 2017:

På Simao Mendes-sjukhuset i huvudstaden Bissau stöttade vi intensivvården för barn och nyfödda. Vi försåg neonatalavdelningen med 40 sängplatser. Vårt team har haft ett nära samarbete med hälsovårdsmyndigheterna för att minska den mycket höga barnadödligheten. De vanligaste dödsorsakerna är blodförgiftning, luftvägsinfektioner och malaria.

2017 i siffror

  • 4 900 patienter fick behandling  mot malaria
  • 3 700 patiernter skrevs in på sjukhus

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 28 november 2018.