Hoppa till huvudinnehåll

Kamerun - på flykt från Boko Haram

Barn testas för undernäring vi Läkare Utan Gränsers vårdmottagning i flyktinglägret Minawao. Människor har flytt hit undan våldet i Nigeria.
Foto: Pierre-Yves Bernard/MSF

Fakta Kamerun

  • Befolkning: 17 miljoner
  • Huvudstad: Yaoundé
  • År som Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1984
  • Antalanställda 2017: 701

Under 2017 utökade Läkare Utan Gränser insatserna i norra Kamerun för att ge akut hjälp till dem som utsatts för våld.

Sedan 2011 har stridigheter mellan beväpnade grupper och Nigerias armé tvingat hundratusentals människor från nordöstra Nigeria att söka sin tillflykt i Kamerun, Tchad och Niger. Under de senaste tre åren har våldet ökat, inte bara i Nigeria, utan också i grannländerna. I slutet av året fanns omkring 88 000 flyktingar och 240 000 internflyktingar i Kamerun.

Akutvård

Sedan de första självmordsattackerna inträffade i landet, i Maroua 2015, har det inträffat frekventa bombattacker i norra regionen. Bara under 2017 har vi noterat mer än 58 anfall.

Vi har därför utökat våra akutinsatser och byggt upp en kapacitet för att med kirurgi kunna behandla alla som utsatts för attacker. I staden Mora, nära gränsen till Nigeria, ordnade vi en operationssal. De patienter som behövde specialistvård skickades vidare till Maroua-sjukhuset. Vi hade redan 2016 rustat upp operationssalen där och sköter nu kirurgavdelningen. Under 2017 utförde våra team drygt 3 100 operationer.

Foto: Pierre-Yves Bernard/MSF
Haoua Haman, 18 år, vilar efter operation på sjukhuset i Mora. Hon blev påkörd av en lastbil.

 

Vi utbildade också personal från hälsovårdsmyndigheterna i att kunna hantera situationer då det samtidigt kommer in ett stort antal sårade patienter och vi donerade nödhjälpsmaterial till flera lokalsjukhus.

Vård av barn

Människor på flykt och våld har satt ytterligare press på det redan svaga och överansträngda sjukvårdssystemet. I området som gränsar till Nigeria saknas vårdpersonal och läkemedel och många vårdinrättningar har övergivits. På flera platser i norra Kamerun ger vi medicinsk vård. På sjukhus i städerna Mora, Maroua och Kousséri har vi team som behandlar barn under fem år, bland annat för undernäring. Vi bistod också med kirurgi och ordnade en blodbank vid distriktssjukhuset i Kousséri.

I Mora hade vi också personal på två vårdcentraler som hjälpte både flyktingar och boende i området. I utkanten av Kousséri hade vi tre vårdcentraler där vi tog emot patienter och erbjöd hjälp i fall av undernäring.

I juli lämnade vi över våra aktiviteter i Minavou-flyktingläger till International Medical Corps. I lägret hade våra team då bistått med både mödravård och psykologstöd. Sedan projektet startade 2015 har vi haft mer än 110 000 patientbesök.

2017 i siffror:

  • 122 100 patientbesök
  • 8 800 behandlades för undernäring
  • 4 200 större operationer utfördes

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum. 

Senast uppdaterad: 28 november 2018.