Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland

Foto: Lana Abramova
Läkemedelsresistent tuberkulos har länge varit ett stort problem i Tjetjenien, Ryssland. Tillsammans med landets hälsovårdsmyndigheter arbetar vi med ett heltäckande program.

Ryssland

Fakta Ryssland

  • Befolkning: 144 miljoner
  • Huvudstad: Moskva
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1992
  • Antal anställda 2020: 20

I Ryssland samarbetar Läkare Utan Gränser med sjukvårdsmyndigheterna i Arkhangelsk-regionen för att minska sjukdomsbördan av läkemedelsresistent tuberkulos och förbättra behandlingen mot sjukdomen.

År 2019 började våra team i Arkhangelsk-regionen tillhandahålla läkemedel och teknisk rådgivning för att stötta behandlingen av patienter med de allvarligaste formerna av tuberkulos i linje med de senaste rekommendationerna från WHO. Vi stöttar för närvarande behandlingen av ett dussintals patienter.

I samarbete med Arkhangelsk regionala sjukvårdsmyndigheter, Northern State Medical University och Arkhangelsk Clinical TB Dispensary bygger vi på befintlig expertis och arbetar tillsammans för att genomföra nya, enklare behandlingsmodeller. Syftet med samarbetet är att ta fram underlag inför framtiden för att utveckla tuberkulosbehandling i Ryssland och öka tillgängligheten av effektivare behandlingsmodeller.

Våra team arbetar också med insatser mot covid-19 i landet.

Läs mer om våra aktiviteter i Ryssland på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.

Senast uppdaterad 29 juni 2021.