Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna i rosa t-shirt sitter vid skrivbord och antecknar i block.
Foto: Alexandra Sadokova/Läkare Utan Gränser
Läkemedelsresistent tuberkulos har länge varit ett stort problem i Ryssland. Sjuksköterskan Svetlana Zubkovskaya jobbar i Vladimir, på vår klinik med fokus på tuberkulos.

Ryssland

I Ryssland tillhandahåller vi behandling för personer med tuberkulos och hiv. Vi stöttar även de som behövt fly i och med konflikten i Ukraina. 

 

År 2019 började våra team i Arkhangelsk-regionen tillhandahålla läkemedel och teknisk rådgivning för att stötta behandlingen av patienter med de allvarligaste formerna av tuberkulos i linje med de senaste rekommendationerna från WHO. Under 2021 stöttade vi behandlingen av ett dussintals patienter och i slutet på året avslutade de första patienterna sin behandling och påbörjade uppföljningsstadiet.

I Moskva och St. Petersburg fortsätter vi vårt partnerskap med två icke-statliga, lokala organisationer som erbjuder sjukvård till utsatta människor, inklusive de som lever med hiv . Det nuvarande projektet har pågått sedan 2020 och har utökat sitt stöd från covid-19 till ytterligare infektionssjukdomar.

Sedan kriget i Ukraina eskalerade 2022 har många människor sökt trygghet i Ryssland. Vi finns på plats i Ryssland för att tillhandahålla vård till flyktingar och andra utsatta grupper.

Läs mer om våra aktiviteter i Ryssland på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.

Senast uppdaterad 29 augusti 2023.

Ryssland

Fakta Ryssland

  • Befolkning: 143,4 miljoner
  • Huvudstad: Moskva
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1992
  • Antal anställda 2022: 42