Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland: tuberkulosvård i Tjetjenien

Läkemedelsresistent tuberkulos har länge varit ett stort problem i Tjetjenien, Ryssland. Tillsammans med landets hälsovårdsmyndigheter arbetar vi med ett heltäckande program.
Foto: Lana Abramova

Fakta Ryssland

  • Befolkning: 142 miljoner
  • Huvudstad: Moskva
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1992
  • Antal anställda 2017: 84

Under 2017 har Läkare Utan Gränser skalat ned de projekt vi haft i Ryssland. De har gällt tuberkulos, psykisk ohälsa och hjärtsjukvård i Tjetjenien.

Ryska federationens territorium sprider sig från mitten av östra Europa vidare över norra Asien till kanten av Amerika - det är det största landet på jorden. Där bor 144,5 miljoner människor.

Tuberkulosprogrammet

Sedan 2014 har vi haft ett nära samarbete med hälsovårdsmyndigheterna i Tjetjenien för att etablera ett program för behandling av tuberkulos. Under 2017 har vårt team successivt lämnat över aktiviteterna till myndigheterna. Den sista patienten vi hade var i slutet av augusti. Sedan juni 2014 har 156 patienter behandlats. I slutet av året stod 60 patienter med extremt multiresistent tuberkulos fortfarande under behandling. Hälsovårdsmyndigheterna har lovat att se till att dessa patienter kommer att få fortsatt vård.

Under året började vi behandla 27 tuberkulospatienter som också hade diabetes. Vi kollar regelbundet deras blodsockernivåer och hjälper dem att hantera sin situation.

Psykisk ohälsa

I det program vi haft för psykisk ohälsa fick under året 868 patienter psykosocial hjälp. Vi hade också 44 gruppmöten för dem som utsatts för våld. Detta projekt avslutades i mars.

Hjärtsjukvård

I december avslutade vi det projekt kring hjärtsjukvård som vi i sju år haft på akutsjukhuset i huvudstaden Groznyj. Under året har vi fortsatt att stötta vården genom att tillföra läkemedel och medicinsk utrustning, höja vårdkvaliteten för akutpatienter och vidareutbilda läkare och sjuksköterskor. Vi tog emot 1 568 akutfall, 504 av dem genomgick angiografi, en avbildningsteknik för att undersöka hjärtats kranskärl, och 315 angioplastik, som innebär att man vidgar förträngda blodkärl.

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 28 december 2018.