Hoppa till huvudinnehåll

Zimbabwe

Foto: Julie Remy
Sjuksköterskan Dzidzai Matemavi levererar mediciner till Comfort Chinyanga, 44 år. Han får sin behandling hemma och Dzidzai besöker honom dagligen för att se till att han får sin behandling.

Zimbabwe

Fakta Zimbabwe

  • Befolkning: 15,9 miljoner
  • Huvudstad: Harare
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 2000
  • Antal anställda 2022: 114

Den ansträngda ekonomiska situationen i Zimbabwe har lett till stora problem inom hälso- och sjukvården, bland annat brist på läkemedel och medicinsk utrustning. 

Läkare Utan Gränser ger stöd till olika delar av hälso- och sjukvården. Till exempel bistår vi med vård och behandling av personer som lever med hiv, tuberkulos, icke smittsamma sjukdomar och personer i behov av psykologisk hjälp. 

Vi bistår också med sexuell och reproduktiv hälso- och sjukvård för ungdomar i staden Mbarare och Epworth samt stöttar myndigheterna med insatser vid omfattande sjukdomsutbrott.

Inom hälso- och sjukvårdsprogrammet för migranter i Beitbridge tillhandhåller vi vård till migranter och internflyktingar baserat på deras specifika hälsobehov. I Tongogara flyktingläger tillhandahåller vi flyktingar och asylsökande psykiatrisk vård.

Läs mer om våra aktiviteter i Zimbabwe på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.

Senast uppdaterad 21 juli 2022.