Hoppa till huvudinnehåll

Tidningen Direkt

Direkt nr 1 2024

Tema diagnostik

Utan diagnos blir det svårt att sätta in rätt behandling. Ändå saknar nästan hälften av jordens befolkning tillgång till diagnostik. I Manilla på Filippinerna prövar vårt team nya sätt att diagnosticera tuberkulos.
Ladda ned Direkt nr 1 2024
Direkt nr 4 2023

Tema Vittnesmål

En oberoende röst som vittnar om våld och missförhållanden. Vid sidan av det medicinska uppdraget har vittnesmål från de platser där vi jobbar alltid varit en hörnsten i Läkare Utan Gränsers arbete. Läs om vilken betydelse vittnesmålen har haft – och svårigheterna att göra sig hörd i dagens värld. Läs också intervjun med Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.
Ladda ned Direkt nr 4 2023
Direkt nr 3 2023

Tema Migration

Oavsett om det beror på väpnade konflikter, naturkatastrofer eller fattigdom finns det alltid ett skäl till att människor flyr. Men i Europa och på andra håll pågår för närvarande en avhumanisering av människor på flykt. Vad det beror på, och vilka hälsokonsekvenser det kan få, kan du läsa om i det här numret av Direkt.
Ladda ned Direkt nr 3 2023
Direkt nr 2 2023

Tema Framtiden

De humanitära behoven i världen ökar. Samtidigt blir det allt svårare att nå fram. I det här numret av Direkt berättar vi om utmaningar att bistå människor i nordvästra Nigeria, om hur vi med hjälp av AI, telemedicin och andra innovationer kan behandla fler och om hur befolkningen i Sila i Tchad tog kontroll över sin egen hälsa.
Ladda ned Direkt nr 2 2023
Direkt nr 1 2023

Tema Ukraina

Kriget i Ukraina började redan 2014 i delar av landet. Vi har varit på plats hela tiden och stöttat människor som på olika sätt drabbats av kriget. I det här numret av Direkt får du läsa om hur det var då, 2014, och hur det är nu. Vi skriver också om givandets psykologi – varför vi vill skänka pengar till en kris men inte till en annan.
Ladda ned Direkt nr 1 2023
Direkt nr 4 2022

Försummade sjukdomar

Kala azar, chagas, noma - några exempel på så kallade försummade sjukdomar som varje år drabbar miljoner människor. I det här numret av Direkt berättar vi om sjukdomarna och vad Läkare Utan Gränser gör för att bistå våra patienter. Vi berättar också om hur vi försöker förbättra bemötandet av hbtqi-patienter och får en ögonvittnesskildring inifrån al-Hol-lägret i Syrien.
Ladda ned Direkt nr 4 2022
Direkt nr 3 2022

Akut matkris

Hundratusentals människor i östra Afrika och i Sahel riskerar akut undernäring. ”Det är det värsta jag har sett”, säger Anna Bylund som befinner sig i Somaliregionen i Etiopien. I det här numret får du också ta del av skakande vittnesmål om tortyr i Libyen, berättade av en läkare och en överlevare på vårt fartyg på Medelhavet. Vi får också en skildring inifrån det medicinska tåget i Ukraina.
Ladda ned Direkt nr 3 2022
Direkt nr 2 2022

Sjukvård i krigets spår

Kriget i Ukraina rasar vidare. För att överleva har många människor sökt sig under jord, bland annat i staden Charkiv där tusentals människor tillbringade många långa veckor i övergivna tunnelbanebanestationer. I det här numret kan du dessutom läsa om den moraliska stress som många av våra medarbetare upplevde i samband med coronapandemin. Och om hur medicinska antropologer kan bidra till att göra vårt arbete bättre.
Ladda ned Direkt nr 2 2022
Direkt nr 1 2022

Farliga första dagar

Hälften av dödsfallen bland barn under fem år sker de första dagarna efter födseln. På många platser där vi arbetar saknas högteknologiska lösningar för vård av nyfödda, men mycket kan åstadkommas med enklare insatser. I det här numret kan du läsa om kängurumetoden, där nyfödda hålls hud mot hud med föräldern med hjälp av en sjal, och andra livräddande åtgärder för de allra minsta.
Ladda ned Direkt nr 1 2022
Direkt nr 4 2021

Vård utan hinder

Hindren finns i omgivningen, inte hos individen. Med detta som utgångspunkt vill Läkare Utan Gränser göra det lättare för personer med funktionsnedsättning att ta del av vårt arbete – som anställd eller patient. Det här numret av Direkt handlar också om den onda cirkel som malaria och undernäring kan skapa bland barn. Och så kastar vi en blick på framtidens hälsoutmaningar.
Ladda ned Direkt nr 4 2021
Direkt nr 3 2021

Lokal kompetens räddar liv

Det är inte bara sjukdomar och humanitära kriser som utgör ett hot mot människors hälsa. Brist på kvalificerad vårdpersonal är ett allvarligt hälsohot i många länder. I ett nytt utbildningsinitiativ arbetar Läkare Utan Gränser för att öka den medicinska kompetensen i fattiga och krisdrabbade områden. Det här numret av Direkt handlar också om amning som humanitär insats och om läget i Sydsudan – tio år efter självständigheten.
Ladda ned Direkt nr 3 2021
Direkt nr 2 2021

Skadeskjuten generation

Till våra kliniker i Centralafrikanska republiken kommer varje år tusentals människor som överlevt sexuellt våld. Ändå är det bara toppen av ett isberg. För i krigets spår följer våldtäkterna. Både som ett vapen i konflikten och, i den allmänna rättslösheten, inom familjer. Vi skriver också om det stora behovet av psykologiskt stöd i Gaza och om nya innovativa behandlingsmetoder mot tuberkulos.
Ladda ned Direkt nr 2 2021